Суд ЄС скасував дозвіл на участь Косова в європейському органі після позову Іспанії

Вівторок, 17 січня 2023, 11:05

Суд Євросоюзу анулював рішення Єврокомісії, яке дозволяло Косову брати участь в Організації європейських регуляторів у сфері електронних комунікацій (BEREC).

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у повідомленні суду.

У суді наголосили, що це скасування не пов'язане з тим, що Косово не визнається як суверенна держава Європейським Союзом і деякими державами-членами.

Орган європейських регуляторних органів у сфері електронних комунікацій, який складається з Ради регуляторних органів, був створений разом з його офісом у 2009 році. У період з 2001 по 2015 рік Європейський Союз підписав угоди про стабілізацію та асоціацію з шістьма країнами Західних Балкан, включаючи Косово, потенційного кандидата на вступ до ЄС. У 2018 році та після нього Комісія вжила заходів для розвитку цифрового суспільства та узгодження законодавства цих країн із законодавством ЄС. Одним з таких заходів було включення Західних Балкан до існуючих регуляторних органів або експертних груп, таких як BEREC.

У березні 2019 року Єврокомісія прийняла шість рішень щодо участі регуляторних органів цих країн у BEREC. Зокрема, вона дозволила регуляторному органу Косова брати участь у Раді регуляторів та робочих групах BEREC, а також у правлінні офісу BEREC.

У червні 2019 року Іспанія подала позов про скасування цього рішення до Загального суду Європейського Союзу. Цей позов було відхилено рішенням від 23 вересня 2020 року. Іспанія подала апеляцію на це рішення у листопаді 2020 року.

Іспанія стверджувала в Загальному суді, що рішення Комісії порушує положення чинного регламенту BEREC 3, що стосується співпраці BEREC з органами ЄС, третіми країнами та міжнародними організаціями, оскільки Косово не є "третьою країною" у розумінні цього положення.

Загальний суд постановив, що поняття "третя країна" у значенні цього положення не тотожне поняттю "третя держава", а має ширшу сферу застосування, яка виходить за рамки лише суверенних держав. Суд ЄС вважає, що Загальний суд припустився правової помилки в цьому питанні. Різні мовні версії Договорів про ЄС не підтверджують висновок про те, що існує різниця у значенні понять "третя країна" та "третя держава".

Суд ЄС, посилаючись на консультативний висновок Міжнародного суду ООН від 22 липня 2010 року щодо проголошення незалежності Косова, тим не менш, вважає, що Косово може розглядатися так само, як і "третя країна".

Іспанія також стверджувала в Загальному суді, що Єврокомісія відступила від встановленого порядку участі регуляторних третіх країн у BEREC. На думку Суду ЄС, Загальний суд також помилився з цього питання, оскільки повноваження розробляти робочі домовленості щодо участі регуляторних органів третіх країн належить до компетенції BEREC.

Рішення Суду загальної юрисдикції скасовано через цю помилку.

"Суд ЄС сам виносить остаточне рішення у справі, стан провадження дозволяє йому це зробити, і скасовує рішення Єврокомісії, оскільки Комісія не мала повноважень на його прийняття" - йдеться у повідомленні.

Однак, щоб не ставити під загрозу участь Косова в BEREC, Суд ЄС постановив, що наслідки рішення Єврокомісії повинні зберігатися до вступу в силу будь-яких нових робочих домовленостей, укладених між BEREC і регулятором Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: