В МЗС Польщі заявили, що питання воєнних репарацій Німеччини ще не закрите

Середа, 4 січня 2023, 10:51

Заступник міністра закордонних справ Польщі Марцин Пшидач заявив, що історія з воєнними репараціями Німеччини ще не є повністю закритою попри офіційну відмову Берліна.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє PAP.

"Німці хотіли б це питання закрити, але частина зруйнованих будівель досі не відбудована", - сказав він.

"Насправді я не здивований першою позицією Німеччини. Як юрист за освітою, адвокат, я рідко зустрічав боржників, які після першої ноти чи першого листа визнавали свої зобов'язання і платили, - зазначив Пшидач. - Таке трапляється дуже рідко".

На його думку, "те ж саме стосується і цього випадку, тим більше, що йдеться про дійсно великі гроші".

Заступник міністра закордонних справ також зазначив, що "очевидно, що Німеччина визнає свою відповідальність за розв'язання Другої світової війни та за руйнування, які вона спричинила". Він нагадав, що "жодних серйозних репарацій не було виплачено Польщі у зв'язку з цією агресією". "Це факти. Про факти немає чого говорити", - зазначив він.

Заступник глави зовнішньополітичного відомства вказав на необхідність "генерувати якийсь дипломатичний тиск на Німеччину".

"Якщо німці хочуть бути послідовними і порядними, вони, природно, повинні вести цю дискусію з Польщею і з іншими країнами", - наголосив Пшидач.

3 січня міністерство закордонних справ Польщі у вівторок заявило, що німецьке зовнішньополітичне відомство офіційно відхилило вимогу Варшави про виплату репарацій за збитки, завдані під час Другої світової війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: