У Католицькій церкві Португалії виявлено понад 4800 жертв сексуального насильства - звіт

Понеділок, 13 лютого 2023, 16:54

Щонайменше 4815 дітей зазнали сексуального насильства з боку представників Португальської католицької церкви - переважно священників - за останні 70 років.

Про це йдеться у звіті комісії, яка розслідувала це питання і опублікувала звіт у понеділок, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Ми хочемо віддати щиру шану тим, хто в дитинстві став жертвою насильства і наважився дати голос мовчанню. Вони - набагато більше, ніж статистика", - сказав дитячий психіатр Педро Стрехт, який очолював комісію

За словами Стрехта, 4815 випадків - це "абсолютний мінімум" жертв сексуального насильства з боку священнослужителів у Португалії з 1950 року.

Більшість зловмисників (77%) були священниками, а більшість жертв - хлопчики, сказав Стрехт, додавши, що вони зазнавали насильства в католицьких школах, церквах, будинках священників, сповідальнях.

Більшість сексуальних зловживань мали місце, коли дітям було 10-14 років, а наймолодшій жертві було лише два роки.

Голова Єпископської конференції Хосе Орнелас, який був присутній на презентації остаточного звіту, повідомив, що дасть відповідь на нього пізніше в понеділок. Раніше церква вже заявляла, що готова "вжити відповідних заходів".

Ганс Цоллер, ватиканський чиновник, відповідальний за справи про сексуальне насильство над дітьми, також був присутній на заході в Лісабоні. Він сказав, що важливо "продовжувати слухати жертв, тому що це не кінець".

Минулого року Португальську католицьку церкву сколихнули випадки ймовірного приховування сексуального насильства, в тому числі єпископами, які продовжують виконувати активну церковну роль. Комісія заявила, що готує список звинувачених священників, які все ще працюють.

Португальська комісія розпочала свою роботу в січні 2022 року після того, як у Франції з'явилася доповідь про те, що близько 3 тисяч священників і релігійних чиновників зґвалтували понад 200 тисяч дітей.

Звинувачення у зловживаннях надходили від людей різного походження, з усіх регіонів країни, а також від громадян Португалії, які проживають в інших країнах Європи, Африки та Америки.

Комісія поспілкувалася з понад 500 жертвами, проаналізувала історичні церковні документи та опитала єпископів та інших священнослужителів.

Загалом 25 свідчень, заслуханих комісією, були направлені в прокуратуру для розслідування, оскільки всі інші були скоєні понад 20 років тому і судові справи не можуть бути порушені.

Комісія заявила, що закон має бути змінений, щоб можна було порушувати справи за історичні злочини, скоєні 30 років тому.

Нагадаємо, минулого року у Німеччині опублікували звіт, в кому йшлося, що з 1945 по 2020 рік щонайменше 196 священників були причетні до розбещення неповнолітніх у діоцезії (аналог єпархії) в німецькому Мюнстері.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: