Наскільки Україна, Молдова та Грузія наблизилися до переговорів про вступ до ЄС

Аналітика коротко
Вівторок, 14 лютого 2023, 18:05

За тиждень після повномасштабного вторгнення Росії в Україну всі три східноєвропейські держави, асоційовані з ЄС, – Україна, Молдова та Грузія – подали заявки на вступ до Євросоюзу. 

У відповідь Європейська комісія у червні опублікувала "Думки", встановивши в кожному конкретному випадку умови, які мають бути виконані для просування цих заявок на шляху до членства в ЄС. 

Команда проєкту 3DCFTAs підготувала дослідження про те, наскільки з того часу просунулися уряди трьох країн у виконанні умов ЄС. Докладніше – у статті Чи вдалося Україні, Молдові та Грузії наблизитися до переговорів про вступ до ЄС?

Український читач вже більш-менш знайомий з переліком вимог, висунутих до України з боку ЄС. Та чим від нього відрізняються рекомендації, надані Молдові та Грузії?

Якщо коротко, то рекомендації у всіх трьох кейсах стосуються фундаментальних політичних аспектів процесу вступу, зі спільним акцентом на забезпеченні верховенства права. Хоча серед трійки країн саме Україна має найменшу кількість вимог до виконання – 7, Молдова має лише на дві більше (9), а от Грузія "лідирує" з 12 вимогами.

У рекомендаціях простежується низка важливих моментів.

Зокрема, лише Грузії поставили вимоги, пов'язані з проблемами у функціонуванні демократичних інститутів у державі.

Усі три країни відреагували на умови Євросоюзу швидко. За шість місяців, що минули з моменту публікації рекомендацій, країни продемонстрували помітний прогрес, хоча жодна не виконала рекомендації повністю.

У всіх трьох країнах спостерігається поєднання вже досягнутих результатів і роботи, що триває (таблицю щодо прогресу виконання умов трьома країнами можна подивитися за посиланням).

Робота політичних інститутів України та Молдови була оцінена як достатньо якісна, що дозволило Єврокомісії відмовитися від необхідності висунення додаткових умов. В обох випадках першочергове занепокоєння викликає верховенство права, де прогрес триває, але потребує консолідації.

У Грузії серед галузей, де найбільше бракує прогресу: політична поляризація, судова реформа, деолігархізація та ЗМІ.

Хоча Грузія досягла позитивних результатів у низці питань, переважно на рівні ухвалення нових законів або внесення змін до існуючого законодавства, у тих сферах, які потребують сильної політичної волі, суттєвий прогрес відсутній. Неспроможність вирішити ключові політичні питання, пов'язані з деолігархізацією, також перешкоджає вжиттю адекватних заходів в інших сферах політики та верховенства права.

Щодо того, до яких подальших кроків може призвести виконання цих умов, Європейська рада обмежилася заявою, що "Рада ухвалить рішення щодо подальших кроків, як тільки всі ці умови будуть виконані". 

Це, на жаль, порожнє формулювання, хоча для України передбачається, що попередня оцінка виконання рекомендацій буде проведена в першій половині 2023 року.

Можна було б очікувати, що у випадку України та Молдови виконання умов призведе до формального відкриття переговорів про вступ.

У випадку Грузії у "думці" ЄК зазначено, що виконання умов призведе до надання їй статусу кандидата, що є на один крок позаду від двох інших.

Докладніше – у матеріалі Майкла Емерсона, Вероніки Мовчан, Артема Ремізова, Тінатіна Ахвледіані, Деніса Ченуша Чи вдалося Україні, Молдові та Грузії наблизитися до переговорів про вступ до ЄС?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: