Байден ухвалив остаточне рішення про безпрецедентний візит до Києва у п'ятницю 

Понеділок, 20 лютого 2023, 15:41

Президент США Джо Байден лише у п'ятницю вирішив здійснити ризикований візит до Києва після того, як отримав брифінг в Овальному кабінеті від провідних членів своєї команди з національної безпеки.

Про це розповів радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CNN.

П'ятнична зустріч в Овальному кабінеті стала кульмінацією багатомісячної роботи невеликої групи помічників Байдена над плануванням його візиту до річниці початку повномасштабної війни Росії в Україну.

США перед візитом Байдена до Києва зв’язувалися з Росією - АР

Байдена регулярно інформували про плани поїздки, в тому числі про оцінку загроз, в міру того, як готувався візит.  Обговорення між Білим домом і найвищим керівництвом українського уряду допомогли вивести поїздку на фінішну пряму.

"Він був задоволений тим, що ризик був керованим", - зазначив Салліван.

За словами Саллівана, візит Байдена до Києва був "безпрецедентним у наш час", оскільки вперше президент США відвідав "столицю воюючої країни, де американські військові не контролюють критично важливу інфраструктуру", цитує радника видання The Guardian.

Новий пакет військової допомоги США, оголошений Байденом, складатиме $500 млн

За словами представників Білого дому, відмінність між цією поїздкою та попередніми президентськими візитами до Афганістану та Іраку полягала у тому, що  у цих країнах була величезна військова присутність США, а в Україні її немає, і є мінімальна дипломатична присутність.

"Це вимагало оперативних матеріально-технічних зусиль з безпеки з боку професіоналів з усього уряду США, щоб прийняти те, що за своєю суттю було ризикованою справою, і надати цьому керований рівень ризику", - сказав Салліван

У плануванні поїздки брали участь офіс глави адміністрації Байдена, Рада національної безпеки і військове управління Білого дому, а також невелика кількість чиновників секретної служби США, Пентагону і розвідувального співтовариства, зазначив заступник радника з національної безпеки Джон Файнер.

Як повідомлялося, за кілька годин до від'їзду Байдена Сполучені Штати поінформували Росію про плани відвідати українську столицю з метою уникнути конфліктних ситуацій.

Нагадаємо, перші чутки про візит президента США з’явилися через масштабні обмеження руху у столиці вранці 20 лютого. Близько опівдня Володимир Зеленський та Білий дім підтвердили, що Байден справді у Києві. 

Під час візиту він анонсував новий пакет військової допомоги від США та додаткові санкції проти Росії за агресію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.