У Молдові заарештували двох підозрюваних у шпигунстві і підготовці перевороту

Четвер, 23 лютого 2023, 12:46

Служба інформації та безпеки Молдови (СІБ) разом із Прокуратурою по боротьбі з оргзлочинністю та особливим справам (PCCOCS) розслідує справу про зраду батьківщині та шпигунство з агентурною мережею з громадянами Молдови та за участю іншої держави.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Newsmaker.

Про яку державу йдеться, у пресслужбі СІБ не уточнили.

У межах розслідування слідство виявило п'ятьох громадян Молдови, з яких двох заарештували в грудні 2022 року, а ще троє отримали статус підозрюваних.

Вони були завербовані спецслужбами іншої держави для надання допомоги, яка включала дії з дестабілізації та зміни конституційного ладу насильницьким шляхом.

Також у межах тієї справи спецслужби виявили громадян іншої держави, які займалися шпигунством, а також фінансували людей із Молдови.

Розслідування розпочалося з 2020 року і зафіксувало як заплановані дії, так і вже частково виконані. Йдеться про грошові перекази, провокування міжетнічної ненависті, провокування нетерпимості до окремих категорій громадян, наймання людей схильних до насильства для участі в протестах.

У СІБ зазначили, що за зраду батьківщини та шпигунство кримінальним кодексом передбачено від 12 років до 20 років позбавлення волі.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан підтвердив, що молдовській владі відомо про кілька сценаріїв дестабілізації ситуації в Молдові. 

13 лютого президентка Молдови Мая Санду вийшла зі спеціальним брифінгом, на якому розкрила надані Україною деталі – Кремль нібито готував силові дії із залученням диверсантів з військовим вишколом з-поза меж країни – з Росії, Білорусі, а також Сербії і Чорногорії. 

Детальніше на цю тему - у відеоблозі ЄвроПравди та у статті Молдова з переворотом: навіщо Мая Санду змінює уряд під загрозою гібридного нападу РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: