Глава МЗС Австрії захищає рішення допустити делегатів РФ на зустріч ОБСЄ у Відні

Вівторок, 7 лютого 2023, 15:22

Міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг захищає рішення країни допустити російських делегатів, які під західними санкціями, на зустріч ОБСЄ у Відні - попри критику двох десятків країн.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Euractiv.

Зустріч має відбутися 23-24 лютого, якраз на річницю початку повномасштабної війни. На додачу, усі анонсовані члени делегації, за даними ЗМІ, у західному санкційному списку. 

Александр Шалленберг сказав, що Австрія як приймаюча країна зустрічі має допустити на неї усіх делегатів ОБСЄ, та висловив жаль з приводу співпадіння дат. 

"Водночас, ми не маємо відкидати факт того, що нам потрібні якісь майданчики для діалогу. ОБСЄ ніколи не була організацією однодумців", - зазначив глава МЗС Австрії. 

Він визнав, що зараз відносини і розмови з Москвою дуже складні, проте потрібно зберігати контакти, тому що "у певний момент, є надія, знову з’явиться простір для дипломатії". 

Шалленберг також додав, що важливо розрізняти "Путіна і його систему та Росії, її культуру і народ".  

20 країн-учасниць ОБСЄ закликали Відень не пускати на зустріч російських делегатів, а Литва навіть погрожувала в іншому разі бойкотувати її через небажання "бути в одному приміщенні з особами, які мали би постати перед спецтрибуналом".

У літньому та осінньому засіданнях Парламентської асамблеї ОБСЄ представники Росії участі не брали – Британія та Польща відповідно відмовилися надати їм візи.

Верховна Рада закликала ПА ОБСЄ та парламенти держав-учасниць не визнавати повноваження делегацій РФ і Білорусі як держав-агресорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: