Албанія оголосила останню "дику річку" Європи національним парком

Четвер, 16 березня 2023, 09:37

Уряд Албанії оголосив річку Вйоса в південній частині країни національним парком, що стало перемогою екологів, які роками боролися проти планів будівництва гідроелектростанцій уздовж водної артерії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Уряд Албанії надав території уздовж річки Вйоса, що на півдні країни, статус національного парку, що означає перемогу природоохоронних активістів та відмову від проєктів будівництва на ній кількох десятків гідроелектростанцій.

Екологи та науковці називають Вйосу останньою "дикою" річкою в Європі, оскільки вона безперервно тече 270 км з Греції через південну Албанію до Адріатичного моря без жодних дамб чи електростанцій.

Вважається, що річка є домівкою для близько тисячі видів тварин, включаючи європейського вугра, що перебуває під загрозою зникнення, та ендемічних видів рослин, також близьких до зникнення. 

Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що на будівництво нових заводів для запобігання потраплянню стічних вод до річки буде виділено 80 мільйонів доларів.

"Сьогодні ми назавжди захищаємо останню дику річку Європи", - сказав Рама під час церемонії підписання угоди в південному місті Тепелена, розташованому приблизно за 215 кілометрів від столиці Тирани.

"Не забуваймо, що цей парк матиме 12 700 гектарів землі, і це гігантський парк, який перетинає всю територію країни", – додав він.

Албанія виробляє майже всю свою електроенергію за рахунок гідроенергії і планувала побудувати 30 ГЕС вздовж річки, щоб задовольнити зростання попиту на електроенергію.

"Це історичний момент для Вйоси... Вйоса нарешті потече вільно і назавжди", - заявила на своїй сторінці у Facebook неурядова організація "ЕкоАлбанія", яка відігравала провідну роль у 10-річній боротьбі за порятунок річки.

Влада Албанії ще минулого року оголосила річку Вйоса та її притоки територією майбутнього національного парку. Міністерство туризму й довкілля Албанії підписало угоду з природозахисною організацією Patagonia (Каліфорнія) щодо розробки "інтегрованого й екологічно збалансованого плану" розбудови національного парку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.