Польща розраховує отримати до 900 млн євро за передану Україні зброю – це найбільше в ЄС

П'ятниця, 24 березня 2023, 17:22

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький за підсумками засідання Європейської ради в п’ятницю оголосив, що країна стане найбільшим бенефіціаром Європейського фонду миру, звідки компенсують витрати на передане Україні озброєння.

Як пише "Європейська правда", слова Моравецького цитує агенція PAP.

За словами польського прем’єра, до Великодня (9 квітня) Польща отримає до 300 мільйонів євро компенсації з Європейського фонду миру, а в наступні місяці – ще 500-600 мільйонів євро, тобто 800-900 мільйонів євро загалом.

"Замість старого озброєння, яке ми передали Україні, ми зможемо за європейські гроші купити дуже сучасне озброєння, боєприпаси, створити нові технологічні лінії для виробництва боєприпасів і різних видів озброєння", – сказав він.

Польща хоче збільшити фонд, з якого ЄС фінансує зброю для України, кілька країн проти – ЗМІ

Моравецький наголосив, що Польща буде найбільшим бенефіціаром Європейського фонду миру. "Це величезний успіх для Польщі, це дуже важливо, це те, чого ми прагнули з самого початку, і я радий, що нам вдалося це зробити", – додав він.

Як повідомлялося, міністри оборони країн-членів Європейського Союзу 20 березня винесли пропозицію збільшити Європейський фонд миру, який використовується для компенсацій за передану Україні військову техніку й боєприпаси, на 3,5 мільярда євро.

Нагадаємо, минулого тижня Рада ЄС остаточного затвердила збільшення фінансової стелі Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти для купівлі зброї Україні, до 7,979 млрд євро до 2027 року, що забезпечить можливість покриття додаткових фінансових потреб.

На початок лютого 2023 року у ЄС оцінювали загальну військову допомогу країн-членів для України у 12 млрд євро – як через Європейський фонд миру, так і на двосторонній основі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: