У ЄС відклали затвердження заборони двигунів внутрішнього згоряння з 2035 року

П'ятниця, 3 березня 2023, 13:15

Шведське головування у Раді ЄС вирішило відкласти остаточне затвердження рішення про обмеження викидів для автомобілів, ймовірно, через спротив окремих країн.

Про це повідомляє Politico, пише "Європейська правда".

Затвердити рішення спершу планували 7 березня, проте речник повідомив, що розгляд вирішили відкласти на якусь із наступних зустрічей Ради ЄС. 

Йдеться про нові нормативи, які заборонять продаж нових авто з двигуном внутрішнього згоряння після 2035 року. Восени Рада ЄС і Європарламент досягли політичної домовленості щодо цього проєкту, а в середині лютого Європарламент схвалив його.

Водночас останнім часом від низки країн почали лунати додаткові вимоги.

Так, міністр транспорту Німеччини заявив, що ФРН не затвердить проєкт, якщо у ньому не буде винятку для автомобілів, які працюють на так званому електропаливі, яке виробляють із відновлюваних джерел за допомогою електроенергії.

У Римі теж заявили, що погодяться лише тоді, коли Єврокомісія запропонує "здорові альтернативи для досягнення цілей екологічної стійкості ЄС". Певний спротив є також з боку Польщі та Болгарії. 

Негативне голосування якоїсь однієї країни не вплинуло б на ухвалення регламенту в Coreper, оскільки для цього достатньо кваліфікованої більшості, але з більшою опозицією затвердити рішення неможливо. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.