Чому влада Молдови вирішила "замінити" державну мову на румунську

Аналітика коротко
П'ятниця, 3 березня 2023, 17:00

Молдова готується прибрати з конституції згадки про молдовську мову як державну.

І хоча молдовської мови насправді не існує, у Молдові досі лишається чимало її прибічників.

Одним із небагатьох місць на планеті, де досі вважають, що "молдовська мова" існує, є... Україна. Міносвіти досі готує підручники, навчальні програми тощо, а дітям неіснуючу мову записують у атестати, що створює проблеми для подальшого навчання. Це має змінитися.

До того ж, відмовившись від "молдовської мови" якнайшвидше, Україна може ще й прискорити процес свого вступу до ЄС.

Редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко пояснює, як це все пов'язано, у статті Кінець "молдовської мови". Нащо Молдова змінює конституцію та чому це важливо для України.

2 березня у парламенті Молдови було гаряче.

Партія влади PAS, яка у Молдові контролює монобільшість, має свій уряд та президента – внесла на розгляд проєкт змін до мовної статті конституції. Результат голосування був передбачуваним – парламентська більшість проголосувала за.

Голосів проти не було, бо опозиція в цей час намагалася зірвати розгляд. Із плакатами, намальованими поспіхом та від руки (бо про розгляд конфліктного закону не було відомо наперед), опозиційні депутати заблокували трибуну та взялися кричати слово "Молдова" у мікрофон.

Зміст плакатів – слова "Молдова. Молдовани. Молдовська", вимоги "Йдіть" (вочевидь, на адресу чинної влади) та "Не знущайтеся з конституції", а також слово "Референдум!". Представники влади кинулися відбирати та рвати ці плакати, у залі виникла бійка.

Утім, бійка не завадила правлячій більшості поставити закон на голосування та зібрати 56 голосів (всього у парламенті 101 депутат).

Треба визнати, що "мовний закон", ухвалений поки що лише у першому читанні, змінює конституцію в обхід усталених норм.

Разом з тим, формально, парламент має чинний дозвіл конституційного суду на те, щоби змінити конституцію в обхід процедури.

Тож, після "технічних змін" стаття конституції Молдови щодо мови стане коротшою і матиме наступний зміст: "Державною мовою Республіки Молдова є румунська мова".

А тепер пояснимо, чому "молдовської мови" не існує. Перш за все, треба констатувати: з лінгвістичної точки "молдовської мови на основі латинської графіки" справді не існує. Це просто факт, з яким немає сенсу сперечатися.

Та й слово "Молдова" означає не лише сусідню з нами державу; цю назву носить історичний регіон, найбільша частина якого розташована у сучасній Румунії. При цьому мова, якою сторіччями розмовляли у цьому регіоні, має назву румунська. Саме таку назву вживали мешканці давньої Молдови (згадки про що датовані ще XVII сторіччям).

Та і зараз немає відмінності між мовою мешканців по обидва боки Прута – тобто річки, що розділяє сучасну Румунію та Республіку Молдова.

А відмінність між румунською у Бухаресті та у Молдові – приблизно така, як між "київською" та "полтавською" говірками (але ж нікому не спадає на думку стверджувати, що це – дві різні мови!).

На жаль, після 1991 року однозначність у Молдові зникла. Москва, що не могла змиритися із втратою контролю над колишніми республіками, перейшла до впливу на них.

Мовне питання, у тому числі перехід на латиницю, стало інструментом пропаганди задля збурення так званого "Придністровського конфлікту", який зрештою вилився у прямі військові дії між арміями РФ та Молдови, з поразкою останньої; це дозволило РФ лишити свою військову базу на окупованій території (детальніше про це читайте у розслідуванні "Настав час ліквідувати Придністров’я. Як для цього має і як не може діяти Україна").

Гібридний вплив РФ почав зростати і у Кишиневі.

А у 1994 році, коли ухвалювали конституцію Молдови, на вимогу лівих сил до неї внесли згадку про "молдовську мову" замість румунської.

А за часів правління комуніста Владіміра Вороніна, який був президентом Молдови у 2001-2009 роках, лінгвістично абсурдне питання про назву мови перетворилося на питання ідентичності. Не заперечуючи того, що мови є однаковими, вони наполягали, що Молдова має давнішу історію, ніж Румунія, а тому назва мови має лишатися.

Україна – це, напевно, єдина держава (крім, власне, самої Молдови до нинішніх часів), яка на законодавчому рівні системно підтримує міф про "існування молдовської мови".

Через сповідування Україною ідеології наявності окремої молдовської мови у нас є проблема у відносинах з румунською владою, яка давно чекає мовної уніфікації – але зустрічає ігнорування з українського боку.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Кінець "молдовської мови". Нащо Молдова змінює конституцію та чому це важливо для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.