Німецький євродепутат розповів про перспективи вступу України до НАТО та ЄС

коротко
Вівторок, 7 березня 2023, 16:00

Євродепутат Манфред Вебер – один з найвпливовіших політиків Європарламенту. Торік він очолив Європейську народну партію (ЄНП), головне міжпартійне об’єднання у Євросоюзі.

Вебер – німець; він є членом баварської ХСС, багаторічної партії-партнерки у блоці партій, який донедавна очолювала Ангела Меркель. Утім, зараз він не стримує себе у критиці помилок тодішньої влади Німеччини.

Його заяви можуть здаватися нетипово різкими, як для німецького депутата (навіть для опозиційного), але є дуже необхідними Україні.

Редактор ЄвроПравди Сергій Сидоренко взяв у Вебера інтерв’ю у Києві, куди той приїхав минулого тижня на чолі делегації Європейської народної партії.

Коротко, про що говорив Манфред Вебер:

"Я був серед небагатьох у ЄС хто не сумнівався, що напад відбудеться.

Добре пам’ятаю Мюнхенську безпекову конференцію 2022 року, коли усі мені говорили: "ні, він цього не зробить". Але я був впевнений, бо інакше Путін не інвестував би стільки зусиль у це військове скупчення на кордоні. Історія його дій доводила, що він на це здатен".

"Ми реагували запізно і досі робимо замало. Я вважаю, що причина цього – брак лідерства у Берліні та Парижі. Я вважаю недостатнім постачання зброї, а також санкційний тиск. Це добре, що ми ухвалили десять пакетів санкцій проти РФ, і це навіть більше, ніж можна було чекати, зважаючи на те, що санкції потребують одностайності. Але цього недостатньо для такого економічного тиску на Росію, на який вона заслуговує".

"Я вважаю, що Європа, а передусім європейський оборонно-промисловий сектор, має перейти у режим воєнної економіки. Нам треба запровадити надзвичайний механізм військових закупівель, щоби бути швидшими у цьому.

Також нам потрібно надати Україні зброю далекого ураження, далекобійну артилерію. Це означатиме для Росії серйозні логістичні проблеми – то давайте це зробимо!

І, нарешті, нам треба припинити зважати на нераціональну поведінку Росії. Нам треба підтримувати Україну, не боячись відповіді РФ". 

"Те, що робила Німеччина, було... це було наївно! Спроби знайти простір для співпраці з Путіним, домовитися з ним і задовольнити його – цей підхід ґрунтувався на надії, що це дозволить уникнути подальшого загострення. Але реальність виявилася іншою. І зараз нам треба винести з цього урок. 

І це не має обмежуватися війною Росії проти України". 

"Нам, європейцям, треба також позбавитися наївності стосовно Китаю".

Він вважає, що рішення саміту НАТО у Бухаресті – не дати Україні план дій щодо членства – було помилкою.

"І якщо зараз ми запросили до НАТО Фінляндію та Швецію – то для мене фундаментально ясно, що Україна має рівно те саме право! У Фінляндії близько 1400 кілометрів кордону з Росією, тому вибачте, але тепер вже ніхто не може говорити, що вступ України "наблизить НАТО до Росії".

Але очевидно, що Україна має пережити війну для того, щоби вступити до НАТО".

Манфред Вебер зауважив, що ключовий критерій розширення НАТО: вступ країни в Альянс має зміцнювати безпеку. І Україна, за його словами, демонструє це буквально щодня, стримуючи жахливу російську машину війни. 

"Ви довели свою безпекову спроможність".

Також він заявив, що європейці дійсно чекають Україну в Євросоюзі. 

"Тепер наше завдання – втілити цю обіцянку, врахувавши помилки, які ЄС зробив на Західних Балканах".

" Є одна річ, якої зараз бракує найбільше. Ця річ – історичне лідерство. Саме воно насправді визначить, чи ми зможемо досягти успіху".

Прикладом історичного лідерства він назвав відмову Німеччини від дойчмарки і запровадження єдиної валюти, або відродження Бундесверу, щоб захиститися від загрози комунізму.

"Це те, що я називаю історичним лідерством. Іноді треба йти проти суспільної думки, але робити те, що є правильним в історичний момент. Зараз ми знову опинилися у часі, коли твориться історія".

"А тому Шольц та Макрон мають продемонструвати лідерство у вирішальний момент для історії".

А ще Манфред Вебер абсолютно погоджується з твердженням, що одного дня Україна переможе у війні і вірить, що в Росії точно є люди, які хочуть жити у свободі та демократії, і що навіть російське суспільство зможе змінитися.

"Звісно, коли йдеться про розпад Росії, важливо також, що станеться після цього. Але те, що ми робимо, має ґрунтуватися на тому, у що ми віримо. Нами мають керувати наші цінності та наші ідеї, а не наші страхи щодо того, "а що ж може статися, Росія ж – ядерна держава". Не треба боятися – і це головне, чого ми маємо навчитися в України". 

Повне інтерв’ю – у матеріалі "Я не уявляю архітектури Європи, за якої Україна не буде членом НАТО". Інтерв’ю президента ЄНП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: