Молдовські фермери теж вимагають зупинити імпорт зерна з України, влада цього не планує

Вівторок, 18 квітня 2023, 18:36

Молдовська асоціація Forța Fermierilor ("Сила фермерів") закликала владу обмежити імпорт зернових та олійних культур із України, звинувачуючи їх в обвалі місцевих цін – водночас уряд країни наразі таких обмежень не планує.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації "Радіо Свобода".

В опублікованій у вівторок заяві асоціація Forța Fermierilor заявила, що тимчасова заборона на імпорт української сільськогосподарської продукції трьома країнами-членами ЄС може призвести до збільшення імпорту в інші країни, зокрема і в Молдову.

Асоціація стверджує, що обвал цін на зернові та олійні культури вже поставив на межу банкрутства тисячі малих і середніх фермерів, які також постраждали від минулорічної посухи.

Фермери закликають Міністерство сільського господарства Молдови долучитися до переговорів між країнами Східної Європи та Україною щодо отримання компенсації від Європейського Союзу або тимчасового обмеження імпорту.

Німецький міністр критикує Польщу за заборону на імпорт зерна з України

У міністерстві на запит "Радіо Свобода" відповіли, що не планують вводити обмеження проти української агропродукції за зразком Польщі, Угорщини та Словаччини. Що стосується компенсацій ЄС, то Молдова не може претендувати на них, бо ще не є його членом.

Водночас у Міністерстві сільського господарства Молдови підкреслили, що направили запити до основних європейських інституцій, й наразі "тривають дискусії на високому рівні, щоб допомогти молдовським фермерам", коли компенсації отримуватимуть фермери країн ЄС.

Останніми днями Польща, Угорщина та Словаччина заборонили імпорт українських сільгосптоварів, у Румунії лунають заклики до цього.  

Також неофіційно стало відомо, що ЄС планує виділити 100 млн євро на підтримку фермерів цих п'яти країн через агропродукцію з України. За даними ЗМІ, Єврокомісія запросила на зустріч міністрів торгівлі п’яти держав ЄС, які раніше закликали Брюссель втрутитися у ситуацію з експортом українського зерна через негативні наслідки для їхніх власних аграріїв.

Читайте також: Польща захищається від України: 9 тез про причини та перебіг зернової кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: