Як українське зерно стало проблемою у відносинах із Польщею

Аналітика коротко
Вівторок, 4 квітня 2023, 16:30

Візит до Польщі президента Володимира Зеленського може зіштовхнутися з несподіваними складнощами – зірвати його погрожують фермери, які виступають проти імпорту українського зерна в країну.

Польща – одна з країн, яка запропонувала свою територію для транзиту українського продовольства до морських портів.

Однак, як виявилося, це породило в цій країні певні проблемні тенденції, що можуть мати в подальшому доволі серйозні негативні наслідки, зокрема й для українсько-польських відносин, йдеться у статті експерта-міжнародника Станіслава Желіховського Небезпечне зерно: як виник новий фактор напруги у відносинах України та Польщі.

Польські аграрії звинувачують своє профільне міністерство у ситуації на ринку зерна.

Річ у тім, що на польських фондових біржах ціна на зерно, особливо пшеницю, впала нижче 1 тис. злотих за тонну, що вдвічі нижче, аніж пів року тому, коли вона сягала 2 тис. злотих.

За словами фермерів, зерновий ринок сколихнув потік продукції з охопленої війною України. За даними польського Мінагрополітики, до країни надійшло 2,152 млн тонн зерна з України.

І це в 54 рази більше порівняно з попереднім роком.

Окрім того, з 4 червня 2022 року діють положення, згідно з якими Європейський Союз погодився на щорічну лібералізацію тарифів у торговельних контактах з Україною. Відкриття ринку ЄС для української сільськогосподарської продукції призвело до різкого збільшення її імпорту до Польщі.

Час від часу протести виникають по всій країні, зокрема біля державного кордону з Україною.

Останні взагалі відбуваються з використанням таких методів, як блокування під’їзних шляхів.

За словами представників руху, фермери протестують не стільки проти українського зерна, як проти того, як воно, згідно з некомпетентною, на їхню думку, політикою влади, затримується у польських зерносховищах. Зазначена обставина, на їхнє переконання, суперечить заявам політиків із партії "Право і справедливість" (ПіС), які обіцяли для збіжжя з України лише зерновий коридор.

Як запевняє один із лідерів "Ошуканого села" Веслав Грин, склади фермерів завалені зерном з минулого сезону. В той час як Мінагрополітики "нічого не робить".

Який же вихід із ситуації вбачають фермери?

За словами лідера фермерів-протестувальників, уряд повинен "повністю закрити кордон з Україною".

У владному таборі зростає стурбованість масштабами проблем на селі.

Наразі якоїсь одностайної точки зору серед членів партії "Право і справедливість" немає.

Примітно, що рух "Ошукане село" офіційно є неполітичною організацією. Проте він тісно співпрацює з "Конфедерацією свободи і незалежності" – партією, відомою своїми правими та євроскептичними поглядами, а також суперечливими заявами, які ототожнюються з лінією проросійської пропаганди.

Варто розуміти, що аграрії є ключовою групою виборців керівної політсили й кожен голос має вирішальне значення. Відтік навіть частини фермерів може призвести до втрати ПіС влади.

Отже, дилема вимагає негайного розв’язання.

29 березня у Варшаві відбулася зустріч віцепрем’єра та міністра сільського господарства Генрика Ковальчика з представниками протестуючих аграрних організацій, яку в народі називають "круглим столом для сільського господарства".

Пізно ввечері очільник міністерства повідомив, що сторони дійшли згоди, представивши документ із пропозиціями. Ковальчик повідомив, що уряд проситиме Євросоюз застосувати захисне застереження щодо польсько-українського кордону.

Віцепрем’єр запропонував кілька варіантів вирішення ситуації. Зокрема, посилення контролю за імпортом продуктів харчування з України та запуск експорту польського зерна в рамках гуманітарної допомоги. Усе заради спустошення зерносховищ до збирання врожаю.

Окрім того, не виключається й виплата урядом грошової компенсації за збитки, яку фермери оцінюють у 10 млрд злотих.

Утім, не всі аграрії задоволені результатами переговорів. Зокрема, у Західнопоморському воєводстві досі тривають протести.

Також невідомо, яке рішення щодо цієї ситуації прийме Брюссель.

Не слід виключати ризиків несприятливого впливу на відносини між Польщею та Україною. Адже якщо вирішення проблеми буде здійснюватися за рахунок інтересів Києва, це навряд чи пройде повз увагу української сторони.

Бажано, щоб Київ долучився до вирішення цієї проблеми. Нинішній візит до Польщі Володимира Зеленського – чудова можливість для цього. 

Докладніше – у матеріалі Станіслава Желіховського Небезпечне зерно: як виник новий фактор напруги у відносинах України та Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: