Президент Латвії поки не розкриває, чи планує переобрання на другий термін 

Четвер, 6 квітня 2023, 09:40

Президент Латвії Егілс Левітс поки не розкриває, чи планує претендувати на президентську посаду на травневих виборах у Сеймі.

Про це повідомляє Delfi, пише "Європейська правда".

Левітс натякнув, що його рішення залежатиме від того, які позиції займуть політсили у парламенті. 

"Зараз партії формують свою думку і мають потім звернутися до своїх кандидатів. Це очікувано станеться у другій половині квітня – тоді мають висунути кандидатів. Зараз відбувається консолідація поглядів", - зазначив Левітс, додавши, що якщо його запросять, то він однозначно розгляне таку можливість. 

Левітс також сказав, що не хотів би отримувати голоси тих політсил, які "не є прихильниками прозахідної та латвійської Латвії".

За даними латвійських ЗМІ, ще одним імовірним кандидатом на виборах є Улдіс Піленс, лідер блоку "Об’єднаний список", що входить до правлячої коаліції разом із партією прем'єра "Нова єдність" та "Національним альянсом".

Президента Латвії обирають у Сеймі. Вибори заплановані на 31 травня. Нового главу держави можуть обрати з першої спроби, якщо за нього проголосує більшість - від 51 депутатів зі 100. Раунди голосування з тими ж або іншими кандидатами проводять доти, доки президента не оберуть.

Про результати парламентських виборів у Латвії "ЄвроПравда" розповідала у статті "Програш росіян та нова коаліція".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.