Хорватські посадовці обмінювались даними про мігрантів, яких потім висилали з країни – ЗМІ

Четвер, 6 квітня 2023, 20:25

Журналісти-розслідувачі стверджують, що хорватські посадовці й поліція через таємну групу в месенджері WhatsApp обмінювались конфіденційною інформацією про мігрантів, які намагалися в’їхати в країну без дозволу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в розслідуванні неурядової організації Lighthouse Reports, яка здійснила його з низкою інших ЗМІ.

Скриншоти листування у WhatsApp, що потрапили до журналістів, свідчать про те, що високопосадовці Хорватії створили групу під назвою "OA Koridor II- Zapad", в якій хорватська прикордонна поліція ділилася конфіденційною інформацією про затримання іноземних громадян із серпня 2019 по лютий 2020 року.

Coridor II Zapad називалась серія оперативних заходів у Хорватії, "пов'язаних із боротьбою з нелегальною міграцією та злочинами, пов'язаними з незаконним переправленням людей".

Серед 33 учасників групи WhatsApp хорватські високопосадовці, зокрема голова прикордонної поліції Зоран Нічено та голова департаменту зв'язків з громадськістю Єлена Бікіч, яка підпорядковується безпосередньо міністру внутрішніх справ Хорватії Давору Божиновичу.

"Група WhatsApp перебувала поза межами будь-яких офіційних засобів зв'язку та поза межами звичайних процедур моніторингу, і є вагомі підстави вважати, що іноземці, про яких йшлося в повідомленнях, стали об'єктами незаконного вислання", – йдеться в розслідуванні.

Повідомлення в групі часто супроводжувались фотографіями затриманих, на яких чітко видно їхні обличчя, в деяких випадках їх змушували лягти обличчям на землю або зняти взуття.

Експерти та джерела в поліції повідомили Lighthouse Reports, що обмін такою інформацією на приватній платформі, такій як WhatsApp, порушує численні поліцейські приписи. Вони також вважають, що група була призначена для документування затримання мігрантів, яких систематично виштовхували назад через кордон, що порушує хорватське та європейське законодавство.

Хорватські посадовці будь-які правопорушення заперечили. МВС країни в окремій заяві заперечило жорстоке поводження поліції з мігрантами й наголосило, що використання офіцерами приватних WhatsApp-груп не заборонено.

"Той факт, що обмін певною інформацією здійснювався через зашифрований додаток, не означає, що дії співробітників поліції є якимось чином інкримінуючими або незаконними", – заявили в МВС.

Хорватію, яка цього року приєдналася до Шенгенської зони, неодноразово звинувачували у виштовхуванні мігрантів на своїх кордонах, що є незаконною практикою згідно з міжнародними договорами про біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: