ЄС просить держави-члени підтримувати контакти з Китаєм на тлі можливої кризи на Тайвані – ЗМІ

Четвер, 11 травня 2023, 18:03

Європейська служба зовнішніх справ рекомендує державам-членам ЄС готуватись до можливого загострення на Тайвані, яке призведе до зривання постачання мікрочипів до Європи, та при цьому не ізолюватись від Китаю.

Про це йдеться в документі, який опинився в розпорядженні видання Politico, повідомляє "Європейська правда".

У документі зовнішньополітичне відомство ЄС закликає 27 країн-членів скористатися "вікном можливостей" для зменшення ризику все більшого впливу Китаю на економічні та безпекові питання.

"Китай і Європа не можуть стати більш чужими одне для одного, інакше існує ризик, що непорозуміння зростатимуть і поширюватимуться на інші сфери", – йдеться в ньому.

"Системне суперництво може мати місце майже у всіх сферах взаємодії. Але це не повинно заважати ЄС підтримувати відкриті канали комунікації й шукати конструктивної співпраці з Китаєм", – додають автори документа, наголошуючи, що найголовнішим у такій взаємодії є "просування ключових інтересів ЄС".

ЄС починає підготовку зміни своєї стратегії щодо Китаю

Зрештою, в документі стверджується, що комунікація між Брюсселем і Пекіном дозволить зменшити ризики й надмірну залежність від КНР, забезпечивши "передбачуваність і прозорість наших економічних і торговельних відносин".

Один із дипломатів ЄС на умовах анонімності розповів Politico, що критично налаштовані до Китаю країни негативно оцінюють документ: "За всіх можливих сигналів тривоги, ми, здається, вважаємо за краще знову натиснути на паузу".

За даними Politico, документ обговорюватиметься на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Швеції в п’ятницю. Вона ж розпочне дискусію про відносини ЄС з Китаєм, яка триватиме в подальші місяці, зокрема й на саміті лідерів ЄС у Брюсселі в червні.

В останні тижні європейські лідери активізували контакти з Китаєм, намагаючись залучити його як посередника до вирішення війни в Україні. Водночас, як відомо, Брюссель готується запровадити санкції проти китайських компаній, що допомагають РФ ухилятись від обмежень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: