Євроінтеграція Албанії може опинитися під загрозою через нову суперечку з Афінами

Понеділок, 15 травня 2023, 16:03

Нова дипломатична суперечка між Грецією та Албанією на тлі місцевих виборів в останній створила загрозу, що Афіни блокуватимуть подальший рух Албанії до членства у ЄС. 

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у матеріалі Euractiv.

Причиною скандалу став арешт ще у п’ятницю, перед місцевими виборами, політика Фреді Белері, який балотувався у південному муніципалітеті Хімаре (де чимало етнічних греків) від партії грецької меншини, що об’єдналася з опозиційною коаліцією. 

У правоохоронних органах заявили, що підозрюють Белері у підкупі виборців. Белері ці звинувачення заперечує. 

Прем’єр Греції Кіріакос Міцотакіс після цього заявив, що дії албанської влади "шкодять єдності у ЄС" та що це може вплинути і на двосторонні відносини Греції та Албанії, і на подальший рух Албанії до членства у ЄС. 

"Для мене неприйнятна така поведінка за рахунок інтересів греків. Те, що сталося з Фреді Белері – неприпустимо та неприйнятно… Албанія має добре розуміти, що якщо така політика продовжиться, то це буде мати вплив на наші двосторонні відносини та шлях Албанії до ЄС", – заявив прем’єр Греції.

Він додав, що повідомив про цей випадок президентці Єврокомісії і заявив, що звинувачення проти Белері безпідставні. 

Прем’єр Албанії Еді Рама заявив, що арешт кандидата є "перевіркою системи правосуддя" і звинувачення проти Белері мають бути належно доведені. 

"Каменем спотикання" на додачу може стати питання морських кордонів між державами, а також історичне минуле – примусове переміщення Грецією албанців з регіону Чамерія, що Албанія назвала геноцидом. Глава МЗС Греції у 2022 році припускав, що якщо Тирана посилено привертатиме увагу до цього питання, це може створити їй проблеми з євроінтеграцією. 

Нагадаємо, Албанія вже багато років має статус кандидата на вступ до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: