Бельгія готова навчати українських пілотів, але надати F-16 не може

Середа, 17 травня 2023, 10:14

Бельгія готова навчати українців пілотувати F-16, однак надати Україні літаки не в змозі. 

Про це, як пише "Європейська правда", повідомили у кабінеті бельгійського прем’єр-міністра, інформує видання DeMorgen.

"На саміті в Гаазі на початку цього місяця, під час зустрічі президента України Володимира Зеленського з прем'єр-міністром, також порушували питання про F-16. Ми сказали, що не можемо постачати літаки, але можемо навчати пілотів", – заявили у кабінеті прем’єра Бельгії Александра де Кроо.

Київ хоче отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16 – радник Міноборони

Бельгійські військово-повітряні сили літають на F-16 американського виробника Lockheed Martin з кінця 1970-х років. Тож вони мають величезний досвід роботи з цими літаками.

Причина, чому Бельгія не може надати Україні F-16, полягає в тому, що всі бельгійські літаки нині використовуються. Зокрема – для захисту повітряного простору країн Бенілюксу і Балтії. Це місії, від яких Бельгія не може або не хоче відмовитися, пояснив офіс Де Кроо.

Бельгійська армія має в своєму розпорядженні близько 50 літаків F-16. Протягом наступних кількох років літаки, що залишилися, будуть поступово замінені 34 новими F-35. 

Нагадаємо, 17 травня прем'єр-міністри Британії та Нідерландів за підсумками зустрічі на полях саміту Ради Європи у Рейк’явіку домовились очолити "коаліцію винищувачів" для надання Україні F-16.

У вечірньому зверненні у вівторок президент Володимир Зеленський оголосив, що Британія й Нідерланди, а також Франція долучились до так званої "коаліції винищувачів".

15 травня стало відомо, що Британія погодилась улітку розпочати навчання українських пілотів і вже зараз працює з іншими країнами над можливим наданням винищувачів F-16 Україні. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: