Ексміністр оборони Словаччини звинуватив Росію у спробі втручання у вибори

Понеділок, 29 травня 2023, 11:21

Колишній міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що словацькі спецслужби викрили спробу Росії сфальсифікувати майбутні парламентські вибори на користь партії Smer-SD.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv, Надь заявив у телеінтерв’ю.

За словами колишнього міністра, Росія платила словацьким громадянам, щоб вони зманіпулювали виборами на користь партії Smer-SD. Про які маніпуляції йде мова, Надь не уточнив. 

"Ми отримали розвідувальну інформацію з-за кордону, яка включає точну особу, час і місце, коли громадянин Словацької Республіки перебував у Росії, щоб отримати фінансові ресурси на користь політичної партії Smer-SD для маніпуляцій на виборах", – сказав Надь в інтерв'ю.

Про цю інформацію, яка також нібито була передана в поліцію, за його словами, були поінформовані відповідні словацькі високопосадовці.

Роберт Каліняк, член президії  Smer-SD, у відповідь заявив, що партія ніколи не приймала зовнішніх грошей. Він назвав звинувачення "неймовірною нісенітницею".  

Наразі Smer-SD лідирує в опитуваннях напередодні парламентських виборів із закликами припинити постачання зброї в Україну.

Минулого року Словаччина вислала російських дипломатів за те, що вони платили словацьким громадянам за шпигунство на її користь.

Зовнішня політика Словаччини може суттєво змінитися після перемоги Smer-SD. Уряд Smer-SD підтримав санкції ЄС проти Росії у 2014 році, але його лідер Роберт Фіцо того ж року назвав обмеження "безглуздими". Він також просив скасувати санкції після зустрічі з Путіним у 2016 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.