У Жешуві відкриють логістичний центр НАТО для ремонту української техніки – ЗМІ

П'ятниця, 28 липня 2023, 18:09

Північноатлантичний Альянс планує побудувати ремонтно-логістичний центр у польському місті Жешув, яке через своє стратегічне розташування стало важливим транспортним хабом для допомоги Україні у війні.

Про це виданню The Globe and Mail cтало відомо від канадських і польських посадовців, пише "Європейська правда".

Про будівництво об’єкта НАТО в Жешуві стало відомо минулого місяця, коли мер міста Конрад Фіолек в інтерв’ю місцевим ЗМІ заявив про створення бази Альянсу, де будуть постійно дислоковані "американські, британські та канадські війська".

Посадовці з Оттави й Варшави на умовах анонімності уточнили The Globe and Mail, що під об’єктом мається на увазі не база, а радше центр логістики й ремонту техніки.

"Ми збираємося створити ремонтний центр у партнерстві зі США і Великою Британією. Ми не маємо наміру мати велику канадську присутність", – сказав на умовах анонімності канадський урядовець, додавши, що основною функцією центру буде ремонт українських танків та іншої броньованої техніки.

У пресслужбі НАТО в Брюсселі на запит видання відповіли, що той "значно посилює стримування і оборону для усіх членів Альянсу, підвищує стійкість до російського примусу і підтримує партнерів у протидії зловмисному втручанню та агресії".

Значення Жешува, розташованого за приблизно 100 кілометрів біля кордону з Україною, суттєво зросло після повномасштабного вторгнення Росії. Біля місцевого аеропорту дислоковані 1700 американських військових, а сам аеропорт став логістичним центром для постачання Україні західної техніки.

Минулого року в місті також почав роботу хаб для евакуації українців, яких везуть на лікування до інших країн Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: