Президентка Єврокомісії і Вучич на зустрічі в Афінах говорили про Косово та рух до ЄС

Понеділок, 21 серпня 2023, 21:08

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і президент Сербії Александар Вучич провели двосторонню зустріч в Афінах перед неформальним самітом балканських лідерів, ключовими темами були Косово та європейська інтеграція Сербії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Фон дер Ляєн розповіла, що говорила з Александаром Вучичем про потребу "конструктивної взаємодії" для зниження напруги на півночі Косова, а також про питання, пов’язані з прогресом Сербії на шляху до членства у ЄС.

"Тісніша інтеграція ЄС і Західних Балкан є життєвою необхідністю, особливо зараз, на тлі війни Росії проти України", – зазначила президентка Єврокомісії. 

Александар Вучич у коментарі сербським ЗМІ сказав, що розмова була "хорошою, але непростою". 

Вучич пояснив відмову від санкцій проти РФ "моральною позицією"

Щодо Косова він зазначив, що невдовзі спеціальний посланник ЄС з діалогу між Косовом та Сербією Мірослав Лайчак має знову прибути до Белграда.

Піднімали питання і відносин з Росією, проте деталей Вучич не повідомив. 

Нагадаємо, раніше президент Сербії підтвердив, що зустрінеться в Афінах з президентом України Володимиром Зеленським. 

Як відомо, Євросоюз не виключив застосування певних санкцій проти Сербії та Косова, якщо спроби їхнього діалогу закінчаться без результатів.

Про останнє загострення між Сербією і частково визнаним Косовом читайте у статті: План Вучича: як Сербія йде на загострення із Косово та торпедує мирну стратегію ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: