Україна повернула до "списку спонсорів" війни п'ять компаній з Греції

Понеділок, 7 серпня 2023, 13:43

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відновило статус пʼяти грецьких компаній-перевізників у переліку "Міжнародних спонсорів війни", оскільки ці компанії не виконали умови, узгоджені під час переговорів щодо виключення їх з переліку.

Про це НАЗК повідомило у понеділок 7 серпня, пише "Європейська правда".

Нещодавно, зазначили в НАЗК, українська та грецька сторони розпочали перемовини, компаніям запропонували виконати такі умови:

- припинити практики вимкнення транспондерів для відстеження навігації суден;
- припинити практики перевантаження вантажу з борту на борт;
- публічно засудити російську агресію.

Проблему вимкнення транспондерів та перевалки з борту на борт було вирішено у 11-му пакеті санкцій ЄС, зазначили у відомстві.

Проте ці пʼять грецьких компаній-перевізників не виконали у визначений строк вимогу публічного засудження російської агресії. Тому НАЗК відновило їхній статус у переліку "Міжнародні спонсори війни".

Влітку 2022 року НАЗК надало статус "спонсорів війни" п’яти грецьким компаніям – Dynacom Tankers Management (DTM); Delta Tankers LTD; Thenamaris Ships Management Inc.; Minerva Marine; TMC Tankers LTD. 

Компанії транспортували російську нафту та нафтопродукти, тим самим поповнюючи бюджет країни-агресора та фінансуючи російське вторгнення, пояснили в агентстві.

Греція блокувала затвердження у червні 11-го пакета санкцій ЄС, вимагаючи вилучити свої компанії з українського списку "спонсорів війни".

Зрештою Україна вилучила зазначені компанії з переліку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: