Gazeta Wyborcza: Дуда хотів підіграти "ПіС", переховуючи в себе ув’язнених екскерівників МВС

Понеділок, 15 січня 2024, 22:06

Польська Gazeta Wyborcza опублікувала великий матеріал про обставини затримання засуджених екскерівників МВС Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка, з якого випливає, що президент Анджей Дуда свідомо переховував обох у своїй резиденції – причому це могло тривати не одну добу.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Згідно зі свідченнями, які зібрала Gazeta Wyborcza, канцелярія Дуди забрала Камінського та Вонсіка вранці 9 січня – наступного дня після рішення суду про їхнє затримання – на службовому авто. Ті пробули в будівлі, якийсь час розмовляли з президентом, після чого вийшли та зробили заяву про "політичні переслідування".

Співробітники канцелярії Дуди, пише газета, думали, що після виходу до ЗМІ Камінського та Вонсіка затримають, але сталось навпаки.

Реклама:
Прокуратура Варшави перевірить затримання екскерівників МВС у Президентському палаці

"Адміністрації було наказано підготувати кімнати для гостей у президентських апартаментах на третьому поверсі. Одночасно їхні валізи з особистими речами доставили до палацу. Камінський і Вонсік піднялися нагору. Серед іншого, їм дали номер телефону працівників кухні, щоб вони могли замовити собі їжу і напої", – йдеться в матеріалі.

На цьому тлі в Президентському палаці "поширилися чутки", що Камінський та Вонсік залишаться там щонайменше до 11 січня, аби потім вийти й узяти участь у марші під проводом "Права і справедливості", пише газета. Імовірно, "ПіС" хотів, аби Камінського та Вонсіка затримали вже на акції протесту.

Також Gazeta Wyborcza довідалась, що Дуда вагався, чи їхати йому на зустріч зі Світланою Тихановською 9 січня, чи ж перенести зустріч до своєї резиденції. Через контакти в поліції він отримав запевнення, що на час його відсутності поліція не буде заходити в приміщення, й поїхав.

Спікер Сейму Польщі прокоментував наміри президента помилувати екскерівників МВС

У цей час до Президентського палацу прибули двоє заступників командира Служби державної охорони Польщі, одному з яких – Кшиштофу Гебді – в оточенні Дуди довіряли, бо він раніше очолював охорону президента. Той попросив Камінського та Вонсіка спуститися донизу – нібито щоб повідомити щось важливе.

У цей момент до кабінету, куди прийшли політики, зайшли співробітники поліції й надягли на тих наручники. Затримання супроводжувалось метушнею ("одна із секретарок почала голосно плакати") й образами з боку деяких працівників канцелярії Дуди, переповідає Gazeta Wyborcza.

Сам Дуда дізнався про затримання Камінського та Вонсіка майже одразу, але його автомобіль розминувся із поліцейськими на кілька хвилин, йдеться в матеріалі.

Читайте також: Арешти у президентському палаці: як політична криза веде Польщу до дострокових виборів

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: