Офіційно: ЄС дасть старт військово-морській місії в Червоному морі 19 лютого

П'ятниця, 16 лютого 2024, 18:32

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу під час зустрічі в понеділок, 19 лютого, дадуть старт військово-морській місії із захисту цивільного судноплавства в Червоному морі під назвою Aspides.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на AFP, журналістам 16 лютого заявив високопосадовець ЄС.

За словами європейського посадовця, місія Aspides, що грецькою означає "щит", після рішення Ради Євросоюзу має розгорнутись протягом кількох тижнів і налічувати щонайменше чотири бойові кораблі.

Відомо, що до неї вже погодились долучитись Франція, Німеччина, Італія та Бельгія. Командувачем місії буде представник Греції, а за оперативне управління на морі відповідатиме італієць, підтвердили в ЄС.

Реклама:

Мандат Aspides, за словами європейського посадовця, розрахований на рік, обмежується захистом цивільного судноплавства в Червоному морі та не передбачає будь-яких дій на території Ємену, звідки хусити здійснюють атаки на кораблі.

Швеція хоче долучитись до місій США і ЄС із захисту судноплавства у Червоному морі

Водночас ЄС буде постійно координувати свої дії в Червоному морі зі США, які з кінця грудня розгорнули там власну місію Prosperity Guardian.

Про наміри Євросоюзу створити місію для захисту кораблів у Червоному морі вперше стало відомо на початку січня.

Нагадаємо, від середини листопада бойовики-хусити в Ємені неодноразово запускали безпілотники й ракети проти торгових суден у Червоному морі, стверджуючи, що діють на знак солідарності з палестинцями проти військових дій Ізраїлю в секторі Гази.

ЗМІ повідомили, що адміністрація Джо Байдена розробляє плани тривалої військової кампанії проти хуситів у Ємені.

Читайте також: Єменські хусити вбивають торгівлю. Чим загрожує конфлікт у Червоному морі?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: