Чому Брюссель відстоює російську позицію щодо Мінська?

Середа, 24 червня 2015, 15:36 — Сергій Сидоренко, Європейська правда
фото 24tv.ua

Після публікації на "Європейській правді" про нову позицію ЄС щодо виконання мінських угод мені довелося почути чимало докорів на свою адресу. Дані, оприлюднені "Європейською правдою", дійсно були вельми конфліктними. Назва статті – "Мінськ версії 2.5" – нова ідея в Брюсселі на користь Кремлю – свідчить сама за себе.

Дехто дорікав, що дані дипломатичних переговорів не варто було світити до громадськості. Хтось ставив під сумнів саму позицію ЄС.

Адже ця стаття (що поробиш, специфіка дипломатичної практики!) була повністю побудована на даних джерел. Ми в таких випадках розраховуємо, що читач має довіру до наших даних та до авторитетності видання.

Скажу чесно, я очікував, що цього разу ЄС не підтвердить дані нашої публікації. Не тому, що мав у них сумнів – навпаки, певність була абсолютною. Інформацію підтвердили декілька джерел, а на одній закритій зустрічі з посадовцем ЄК я був особисто.

Але я очікував, що беззастережна критика – спершу (на зустрічах) з боку політиків, а далі в ЗМІ – підштовхне Брюссель до перегляду своєї позиції.

Та реальність виявилася іншою.

Вже наступного дня після публікації, 24 червня, в редакцію "Європейської правди" надійшов лист з реакцією Брюсселя на нашу публікацію. На жаль, в ЄК обрали інший шлях.

Брюссель підтвердив, що європейські політики дійсно просять Київ змінити черговість виконання пунктів мінських угод.

ЄС хоче, щоби ми виконували все... не чекаючи на виконання навіть перших пунктів з боку Росії та підтримуваних нею терористів.

Хоча мінські домовленості передбачають чітку черговість виконання пунктів. Чому ЄС просить Київ, по суті, відійти від виконання "Мінська" на користь позиції РФ?  Відповіді на це питання ми не маємо.

До вашої уваги – відповідь ЄС нашому виданню – український переклад (виділення "Європейської правди") та оригінальна версія англійською.

* * * * *

Пане Сергію, нижче наша реакція на Вашу статтю "Мінськ версії 2.5" – нова ідея в Брюсселі на користь Кремлю.

·         Механізм виконання всіх пунктів мінських домовленостей обговорюється в робочих групах Тристоронньої контактної групи

·         ЄС повністю підтримує цей процес та заохочує повне виконання Мінської угоди під час двосторонніх контактів з усіма сторонами, з метою мирного вирішення конфлікту на принципах повної поваги до української незалежності, суверенітету та територіальної цілісності.

·         ЄС засуджує порушення угоди, в тому числі постійні порушення перемир’я та використання важкого озброєння.

·         Всі сторони мінської угоди декларують свою відданість Комплексу заходів для виконання угоди, погодженому в лютому 2015, який встановлює чіткий шлях (до виконання "Мінська") та терміни здійснення кроків до кінця 2015 року(Примітка: про те, що цей документ встановлює також черговість здійснення кроків, в ЄС не згадали.)

·         Стаття 11 Комплексу заходів зазначає згоду (сторін) на проведення до кінця 2015 року конституційної реформи в Україні, яка має включати ухвалення постійного (не тимчасового) законодавства щодо особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей.

(Насправді мінські домовленості передбачають, що цей пункт може бути реалізовано тільки після виконання перших кроків - зокрема, припинення вогню та відведення озброєнь, а також після виборів на Донбасі; про те, що навіть пункти не виконані бойовиками, в ЄС воліють не згадувати, натомість - встановлюють чіткі часові рамки надання Донбасу спецстатусу.)

* * * * *

Dear Serhiy, нere is the reaction to your article "Minsk 2.5 – new ideas of Brussels helping Kremlin"

·         The modalities of implementation of all provisions of the Minsk agreements are being discussed in the working groups of the Trilateral Contact Group.

·         The EU fully backs this process and advocates for the full implementation of the agreements in its bilateral contacts with the parties aiming at a peaceful resolution of the conflict in full respect of Ukraine's independence, sovereignty and territorial integrity.

·         Furthermore, the EU condemns violations of the agreements, notably continued ceasefire violations and use of heavy weapons.

·         All sides to the Minsk Agreements declared their commitment to abide by the Package of Measures for their Implementation from February 2015, which sets a clear way forward with timelines for steps to be taken until the end 2015.

·         Article 11 of the Package of Measures outlines the agreement in relation to carrying out constitutional reform in Ukraine, including providing for adopting permanent legislation on the special status of certain areas of the Donetsk and Luhansk regions until the end of 2015.

 

Автор:

Сергій Сидоренко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.