Орбан пустив Фінляндію в НАТО, Берлін завершив передачу Леопардів, бойкот Олімпіади: новини дня

Дайджест
Понеділок, 27 березня 2023, 21:00

Серед головних тем – реакція Заходу на наміри Путіна розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі, танки для України, російські шпигуни та активісти, розширення НАТО і проблемна Угорщина. 

Усі вісімнадцять танків Leopard 2, які Німеччина обіцяла Україні, вже передали українській стороні. За інформацією джерел Spiegel, Україна отримала танки Leopard з "великим пакетом озброєння та запасних частин".

Крім танків німці також передали обіцяні раніше близько 40 бойових машин піхоти Marder

А ще у Німеччині презентували платформу для охочих взяти участь у відновленні України.

Танки має надати і Британія. Група українських військових повернулася до України після завершення навчання у Великій Британії на танках Challenger 2. У Міноборони країни навіть оприлюднили відео про те, як українські танкісти освоювали британські танки.

Всі важливі і цікаві новини 27 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Путін і ядерні залякування 

Президент Росії Владімір Путін оголосив в інтерв'ю, яке транслювалося в суботу, що його країна розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі, і в цьому кроці, за його словами, немає "нічого незвичайного". 

Путін наголосив, що це розміщення схоже на дії Сполучених Штатів Америки, які зберігають таку зброю на базах НАТО в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині.

За минулі два дні усі ключові гравці ЄС і НАТО прокоментували та засудили наміри Росії розмістити ядерну зброю в Білорусі й закликали Мінськ "переосмислити" цей крок.

Наприклад, сьогодні президент Литви заявив, що Росію треба зупинити, поки вона не спричинила ядерну катастрофу, а глава МЗС Латвії – що Білорусь стає воєнним округом РФ.

Франція закликала Путіна переглянути рішення щодо ядерної зброї у Білорусі, а в Німеччині заявили, що не дозволять відвернути їх від курсу на підтримку України в її самообороні.

Речник німецького міністерства оборони повідомив, що заява Путіна не змінила оцінку ситуації щодо ядерної загрози.

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес зазначила, що наміри Путіна свідчать про те, що він "не зацікавлений співпрацювати заради миру".

США наразі не бачать ознак переміщення ядерної зброї РФ в Білорусь.

Литва закликатиме до санкцій через ядерний план Росії в Білорусі.

Речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано заявив, що Євросоюз неодмінно відреагує, якщо Росія реалізує заявлені плани з розміщення ядерної зброї у Білорусі, але наразі очікує коментар білоруської сторони.

Він зазначив, що питання санкцій – у компетенції країн членів і посадовці Єврокомісії зазвичай не можуть розкривати деталі до того, як їх схвалили країни.

"Ми готові до усіх сценаріїв і ми переглядаємо нашу готовність у міру того, як розгортаються події… Спершу дуже важливо відкинути ці заяви і також почути, що скаже білоруська сторона, режим Лукашенка, який вже є співучасником цієї варварської протиправної агресії. Але фактом є те, що це була би ескалація, це створить загрозу для безпеки Європи і не залишиться без реакції країн-членів", – додав Петер Стано.

Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що можливі санкції Заходу проти Росії не вплинуть на плани Москви розмістити в Білорусі тактичну ядерну зброю.

Утім, в НАТО, як і в США, не бачать підстав для дій у відповідь на заяви Кремля.

"НАТО не втрачає пильності, і ми уважно стежимо за ситуацією. Ми не бачимо жодних змін у ядерній політиці Росії, які б змусили нас скоригувати нашу власну", – заявила речниця НАТО Оана Лунгеску.

Докладніше про першу реакцію Заходу на наміри Путіна – у публікації брюссельського партнера ЄвроПравди, видання EURACTIV На ядерному фронті без змін: перша реакція Заходу на заяви РФ про боєголовки у Білорусі.

Підтримка України 

Усі вісімнадцять танків Leopard 2, які Німеччина обіцяла Україні, вже передали українській стороні.

Крім Leopard 2, Німеччина також передала в Україну обіцяні раніше близько 40 бойових машин піхоти Marder. Точний маршрут поставок зброї німецький уряд тримає в таємниці з міркувань безпеки.

За інформацією джерел Spiegel, Україна отримала танки Leopard з "великим пакетом озброєння та запасних частин".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що обіцяні урядом в Берліні танки Leopard 2 прибули до України.

Танки має надати і Британія. Група українських військових повернулася до України після завершення навчання у Великій Британії на танках Challenger 2. У Міноборони країни навіть оприлюднили відео про те, як українські танкісти освоювали британські танки.

Слід додати, що у Німеччині презентували платформу для охочих взяти участь у відновленні України.

Російські шпигуни, активісти та спортсмени

У Німеччині провели обшуки у проросійських активістів. Шукали докази на підтвердження повідомлень про те, що пара пожертвувала готівку на купівлю радіостанцій для російських солдатів в Україні.

У січні агентство Reuters повідомило, що Макс Шлунд і його партнерка Єлена Колбасникова пожертвували кошти, зібрані від прихильників у Німеччині, дивізії російської армії, яка воює в Україні, і ці гроші використали для придбання рацій, навушників і телефонів.

Санкції Європейського Союзу забороняють постачати або фінансувати придбання певних товарів для російських військових. До забороненого списку входить і радіоапаратура. Згідно з німецьким законодавством, кримінальне покарання за порушення санкцій становить до п'яти років позбавлення волі.

У Чехії судитимуть чоловіка, який прийшов на проросійську акцію із шевроном "вагнерівців". Чоловіка підозрюють у злочині заперечення, сумніву і схвалення геноциду, за що поліція затримала його після акції протесту.

Згідно з фотографіями з демонстрації 11 березня, чоловік мав на рюкзаку літеру Z, яка використовується російською армією під час війни в Україні, а на рукаві – логотип російської ПВК "Вагнер".

У Польщі затримали підозрюваного у шпигунстві на користь Росії, а у справі про вибух у Врбетіце, який влаштувала РФ, може з'явитись новий підозрюваний.

А ще парламент Франції зазнав кібератаки проросійських хакерів.

Тим часом, Україна, Польща і держави Балтії закликали Міжнародний олімпійський комітет не допускати російських та білоруських спортсменів до Олімпійських ігор під нейтральним прапором.

Розширення НАТО і Угорщина

В Угорщині остаточно схвалили вступ Фінляндії до НАТО, але поки не Швеції.

В Угорщині натякнули, що хочуть добитися від Швеції обіцянки пом’якшити риторику щодо проблем з демократією, перш ніж парламент нарешті погодить її вступ у НАТО.

Слід також зазначити, що за даними Financial Times, спроба Єврокомісії контролювати кількість мігрантів в ЄС наштовхнулася на спротив Угорщини – прем’єр Віктор Орбан не погодився з положеннями про гендерну рівність у відповідній угоді.

Щодо Угорщини додамо, що професор Ужгородського національного університету, доктор філософських наук, а нині молодший сержант 101 бригади ТРО Федір Шандор може стати новим послом України в Угорщині.

Нагадаємо, у липня минулого року президент Володимир Зеленський звільнив Любов Непоп з посади посла України в Угорщині.

Серед інших новин дня 

WSJ: Росія в обмін на "Шахеди" постачає Ірану кіберзброю.

У Болгарії почала роботу посол Олеся Ілащук, призначена попри відсутність досвіду.

Греція скасовує вимогу носити маски в громадському транспорті.

У Збройних силах Швеції заборонили користуватися TikTok.

У Німеччині проходить найбільший за 30 років страйк транспортників.

У Берліні провалився референдум про кліматичну нейтральність до 2030 року.

Аеропорти Хорватії почали застосовувати правила Шенгену.

У Данії почалися найбільші для країни військові навчання з часів холодної війни, а у Молдові – JCET-2023, за участю військових Румунії, США та Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: