Путин пугает "Посейдоном", 5 млрд евро макрофина ЕС, чехи скинулись на танк для ВСУ: новости дня

Дайджест
Понедельник, 3 октября 2022, 22:00

Путін лякає суперторпедою "Посейдон" з ядерним зарядом. В МЗС Німеччини дуже серйозно ставляться до погроз глави РФ ядерною зброєю.

Євросоюз та Україна підписали меморандум щодо макрофіну на 5 млрд євро. Перший транш буде у жовтні. 

Чехи за місяць зібрали понад 1 млн євро на модернізований танк T-72 для України, а Франція передасть Україні 20 бронемашин Bastion та "в прийдешні місяці" проведе конференцію з відбудови України.

До того ж, Євросоюз планує навчити 15 тисяч українських військових у рамках нової тренувальної місії.

У Латвії головні проросійські сили не пройшли до парламенту, а на виборах президента Республіки Сербської (у складі Боснії і Герцеговини) лідирує Мілорад Додік.

Чимало новин сьогодні стосувалося й енергокризи. Міжнародне енергетичне агентство (IEA) у своєму щоквартальному газовому звіті повідомило, що Європа стикається з безпрецедентними ризиками для поставок природного газу цієї зими.

Всі важливі і цікаві новини 3 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Ядерні погрози Путіна

Як повідомляє італійське видання La Repubblica, розвідка НАТО попередила союзників про можливе випробування Росією суперторпеди "Посейдон", оснащеної ядерним зарядом.

За даними розвідки, російський атомний підводний човен "Бєлгород" залишив свою базу в Білому морі за полярним колом. Ймовірно, субмарина прямує до Карського моря, щоб випробувати ядерну торпеду "Посейдон", яку ще називають "зброєю Апокаліпсису", йдеться в публікації видання.

Міністр оборони Британії Бен Воллес вважає вкрай малоймовірним, що президент РФ Владімір Путін застосує ядерну зброю проти України, але наголошує, що Путін діє "нераціонально".

А от міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок висловила занепокоєння у зв'язку з неодноразовими погрозами президента РФ Владіміра Путіна застосувати ядерну бомбу в Україні.

За її словами, протягом вже понад 220 днів війни Путін "неодноразово демонстрував, що не цурається найстрашніших воєнних злочинів".

Бербок сказала, що виступ Путіна у п'ятницю дав зрозуміти, "що його імперське божевілля не обмежується Україною".

Американський генерал у відставці і колишній глава ЦРУ Девід Петреус вважає, що у разі застосування Росією ядерної зброї США і союзники по НАТО повинні вивести з ладу всі конвенційні сили РФ на полі бою в Україні і в Криму.

Слід додати, міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що Україна "досягає прогресу" в Херсонській області, продовжуючи протистояти російському вторгненню, і додав, що відбулися "певні зміни в динаміці бойових дій".

Остін зазначив, що те, що станеться в Україні, "важко передбачити", але запевнив, що США "продовжуватимуть надавати безпекову допомогу стільки, скільки це буде потрібно".

Допомога Україні

Євросоюз та Україна підписали меморандум про взаєморозуміння щодо майбутнього надання макрофінансової допомоги обсягом 5 млрд євро, перший транш Україна має отримати в середині жовтня.

Гроші Україні надають для закриття невідкладних потреб у ліквідності, виплати заробітних плат і пенсій.

Чехи за місяць зібрали понад 1 млн євро на модернізований танк T-72 для України.

Джерела видань La Tribune та BFMTV повідомили, що Франція передасть Україні 20 бронемашин Bastion. Крім того, Франція анонсувала конференцію з відбудови України "в прийдешні місяці".

До того ж, за даними Spiegel, Євросоюз планує навчити 15 тисяч українських військових у рамках нової тренувальної місії.

Тим часом, Україна просить США надати ATACMS з умовою узгоджувати цілі. 

Щодо енергокризи 

Міжнародне енергетичне агентство (IEA) у своєму щоквартальному газовому звіті повідомило, що Європа стикається з безпрецедентними ризиками для поставок природного газу цієї зими.

Все через те, що Росія перекрила більшість трубопровідних поставок і може опинитися в конкуренції з Азією за і без того дефіцитний і дорогий зріджений газ, який поставляється кораблями.

У Британії також попередили про значний ризик дефіциту газу взимку.

Разом з тим, Росія продовжує дражнити Євросоюз завдяки Угорщині. Угорська компанія домовилася з "Газпромом" про відтермінування платежів у зимовий період.

Нагадаємо, "Газпром" з 1 вересня постачає в Угорщину через Сербію на 5,8 млн кубометрів природного газу на добу більше, ніж передбачено довгостроковим контрактом 2021 року.

До цього Росія погодилась дати Угорщині додаткові 700 мільйонів кубометрів газу після візиту глави угорського МЗС Петера Сійярто до Москви.

Нещодавно у партії прем'єра Віктора Орбана запропонували провести в Угорщині опитування щодо підтримки санкцій проти РФ.

Також додамо, що президент Естонії закликав громадян готуватись до можливих перебоїв з електропостачанням.

Вибори в Європі 

У Латвії відбулися вибори до парламенту. Головні проросійські партії не пройшли у парламент Латвії, виграла партія прем’єра.

Президент країни доручив чинному прем'єру почати переговори щодо нової коаліції.

Докладніше про те, чим завершилися вибори у Латвії читайте у статті редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Програш росіян та нова коаліція: чим завершилися вибори у Латвії.

Крім того, сьогодні повідомляли, що проросійський політик Мілорад Додік лідирує на виборах президента Республіки Сербської.

Тим часом, США запровадили санкції проти наближеного до Додіка бізнесмена та його компанії.

Щодо санкцій

Кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк повідомив, що посли Євросоюзу у понеділок не затвердили нові санкції проти РФ.

Завтра вони зберуться знову з метою домовитися - зокрема про граничну ціну на нафту.

А Верховний суд США відхилив позов російського олігарха Дерипаски щодо санкцій.

Інше: інфляція в Туреччині

1000 днів від катастрофи МАУ: Іран укотре закликали виконати свої зобов’язання.

Президент Болгарії проти прискореного вступу України до НАТО.

Угорщина ухвалила антикорупційний закон, щоб уникнути втрати коштів ЄС.

Естонка привітала чоловіка з днем десантника – тепер їй загрожують 1200 євро штрафу.

Річна інфляція в Туреччині досягла максимуму за 24 роки.

Вступ України до НАТО підтримують рекордні 83% українців.

Литва висилає тимчасового повіреного РФ.

МЗС Чехії закликало громадян залишити Росію.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: