Як обрати ділянку для будівництва приватного будинку

Вівторок, 23 червня 2015, 09:00 — Дмитро Вербицький

Найважливішим питанням при плануванні та будівництві приватного будинку є вибір земельної ділянки. Як правило, сім'я має у своєму розпорядженні певну суму грошей і розподіляє витрати на суми, які підуть на придбання землі та будівництво домівки. Найчастіше хочеться заощадити на ділянці, щоб потім збудувати шикарний будинок. Але, економія на покупці землі потім може вилитися в інші витрати при будівництві або відсутність комфорту при проживанні в майбутньому.

Зараз пропозиція ділянок настільки велика, що дуже легко заплутатися в різноманітті інформації. Тому, ми радимо завести табличку для порівняння характеристик. Такими характеристиками можуть бути:

Населений пункт, Ціна, Торг (так / ні), Площа (Соток), Цільове призначення ділянки, Сусіди (є / немає), Світло (є / немає, віддаленість), Газ (є / немає, віддаленість), Вода (є / ні, віддаленість), Каналізація (є / немає, віддаленість), Газ (є / немає, віддаленість), Дорога (є / немає, асфальт / грунт), Кадастровий номер, Рельєф, Коментар, Ім'я власника / ріелтора, Телефон.

Згодом така таблиця дуже допоможе Вам у виборі. Вписуйте характеристики, видаляйте гірші варіанти, залишайте потрібні.

Використовуйте всі способи пошуку ділянки - зверніться в агентства нерухомості, вивчайте сайти оголошень, їдьте в ті місця, де хотіли б жити, поцікавтесь у місцевих жителів, а якщо це кооператив або котеджний комплекс, у голови.

Визначтеся з розміром ділянки. Якщо Ви звикли до міського життя і не хочете возитися з городом, то для домівки 100-150 кв.м. буде достатньо і 4 соток. Цього вистачить для самого будинку, парковки і невеликого газону для шашлику. Якщо ж Ви плануєте сад і / або город, басейн, альтанку, то потрібно дивитися землю площею від 8-10 соток.

 

Для того щоб уникнути помилок, використовуйте нижче наведені рекомендації. Якщо Ви зіткнулися з необхідністю компромісу у виборі між кращою ділянкою і будівництвом кращого будинку не переживайте і обирайте ділянку. Шпалери можна буде переклеїти, техніку докупити, а ділянка залишиться з Вами надовго.

Звертайте увагу на будь-які деталі, які можуть спочатку здатися незначними, але в майбутньому можуть стати перешкодою для комфортного проживання. Наприклад, наскільки зручний для Вас район для майбутнього проживання? Чи буде де погуляти з дитиною? Чи є поруч поліклініка, магазин з продуктами першої необхідності? Чи зможете Ви під'їхати до ділянки в будь-яку пору року, в негоду? Чи зручно Вам буде їздити щодня на роботу або возити дітей до садка чи школи? Передбачте наявність громадського транспорту на випадок неполадок з автомобілем.

При перегляді ділянок безпосередньо на місці зверніть увагу на те, хто буде Вашими сусідами, чи постійно вони живуть у цій місцевості. А ще краще, познайомтеся з ними. Нехай вони розкажуть своє враження про життя в цьому районі. Перевірте якість мобільного зв'язку. Іноді налаштування станції мобільного зв'язку можуть зробити зв'язок в районі Вашої майбутньої ділянки недоступним.

Після того, як Ви вирішите, що місцевість Вам підходить, уточніть питання, що стосуються безпосередньо будівництва дому. Насамперед з'ясуйте питання електропостачання. Зверніть увагу, чи є поряд з ділянкою лінії електропередач. Якщо ні, то  як далеко вони знаходяться? Де знаходиться найближча підстанція, скільки фаз і яку потужність Вам можуть виділити? Споживання будинку 100-150 кв.м. становить близько 10 кВт. Якщо фінанси дозволяють, використовуйте альтернативні джерела енергії. Наприклад, сонячні колектори або теплові насоси. З часом вони стають більш доступними.

 

Далі, продумайте джерело опалення майбутнього будинку. Це може бути електрика, газ, тверде паливо. Одним з найпопулярніших в нашій країні є газове опалення. Установка газового котла все ще залишається одним з найдешевших способів опалити свій будинок. Але, з ростом тарифів на газ варто задуматися про опалення електрикою. У доповненні до нього або як його альтернативу можна використовувати котел на твердому паливі або камін, що додасть ще й естетичне задоволення. Варто подбати про енергоефективність будівництва. Наприклад, при будівництві будинку з SIP панелей Ваші витрати на опалення знизяться в рази в порівнянні з будинком з цегли. Також, варто подбати про утеплення фасаду і даху, використання енергозберігаючих вікон.

Заплануйте, як буде постачатися вода в будинок. Це може бути власна свердловина, кооперативна свердловина або централізоване постачання води. Підключення до загального водопроводу може здаватися найбільш простим способом. Але, часто її вартість може бути такою ж або вище буріння власної свердловини. А процедура підключення і необхідність оплати комунальних платежів можуть зробити вибір на користь свердловини однозначним. Але, необхідно з'ясувати рівень залягання води та її якість. Про це Вам зможуть розповісти сусіди, голова сільської ради або голова кооперативу. Якщо це неможливо або Ви не довіряєте відгуками, спробуйте отримати дані СЕС.

 

Менш значимий, але теж важливий момент - рівень ґрунтових вод. Його необхідно знати для визначення типу фундаменту і можливості будівництва цокольного поверху або підвалу. Якщо грунтові води розташовані високо, Ви зможете дізнатися про це самостійно, не вдаючись до помочі фахівців, пробуривши ручним буром свердловину. Якщо через деякий час там утворюється вода, значить грунтові води близько до поверхні. Але, не турбуйтеся, досвідчена будівельна компанія підкаже підходяще технічне рішення для Вашого випадку.

Тепер справа за каналізацією. Ідеальним випадком буде наявність централізованої каналізації. Але, якщо такої поблизу ділянки немає, то потрібно буде використовувати так званий септик - очисну систему з полями фільтрації або вигрібну яму. Це не представляє ніяких складнощів. Єдине що, необхідно буде раз на півроку викликати асенізатор для її очищення. Також, наявність септика висуває додаткові вимоги до розміру ділянки. Потрібно буде передбачити відстань від нього до будинку не менше 5 метрів, до паркану не менше 1 метра, до грунтових вод не менше 1 метра, до джерела питної води типу колодязя від 20 метрів.

Отже, Ви вже обрали підходящу ділянку і готові її придбати для будівництва домівки. Залишилося перевірити кілька юридичних моментів. Запитайте у продавця копії документів на цю ділянку. Переконайтеся, що в її призначенні вказано для будівництва та обслуговування житлового будинку. Також, побудувати будинок можна і на ділянці з призначенням для індивідуального будівництва. З 2014 року в садових будинках стало можливим навіть прописатися. Перевірте, чи немає в документі про виділення земельної ділянки обмежень місцевої влади на його використання, які суперечать Вашим планам. Такі обмеження можуть стосуватися поверховості або площі будівель. Доручіть агенту або нотаріусу дізнатися, чи не є ділянка предметом застави або судових спорів.

Тепер, коли Ви пройшли цей процес, можете приступати до вибору проекту приватного будинку. І тепер Ви розумієте, що все значно простіше, ніж могло здатися на перший погляд. Адже тепер Ви стоїте за крок до будинку своєї мрії.

 
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.