16 пострілів у е-декларування: аналіз законопроекту про зміну декларацій

Четвер, 8 вересня 2016, 11:54 — Олександр Лємєнов, для Європейської правди
Фото УНІАН

Припущення про те, що після невдалої спроби «вбити» електронне декларування руками ДССЗЗІ народні депутати спробують вихолостити його у Верховній раді, підтвердилося.

6 вересня народний депутат від "Народного фронту" Тетяна Донець (яка досі не була надто активною на законотворчій ниві і більше відома як персонаж репортажів та розслідувань про селебрітіз) подала від свого імені чималий законопроект. Ним запропоновані зміни до закону "Про запобігання корупції" в частині, що стосується системи е-декларування.

Ми пишемо «від свого імені» саме через припущення, яке в експертній спільноті має однозначну підтримку:

реальними авторами документа є інші політики.

Представник коаліції "Декларації під контролем" Олександр Лємєнов проаналізував законопроект Донець. «Європейська правда» за погодженням з автором публікує порівняння ключових норм документа.

І хоча в "Народному фронті" в четвер заявили, що не підтримають проект колеги, не варто недооцінювати важливість цієї пропозиції. Адже тут зібрані ключові бажання можновладців щодо змін е-декларування. І, можливо, не всі бажання.

* * * * *

Як вбивають норми закону "Про запобігання корупції" щодо е-декларування руками депутата Тетяни Донець? До вашої уваги опис пропозицій законопроекту №5079.

1. Взяв "у користування" квартиру в Лондоні? Все буде добре!

Знищується обов'язок декларувати нерухомість, яку декларант чи члени його родини використовують. Пропонується, щоб дані підтягувалися з відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

В цьому ж пункті втрачається згадка про "незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке майно [нерухомість]". Іншими словами, скандальна лондонська квартира Насірова, власником якої він формально не є, може спокійно очікувати на свого "користувача".

2. «Забув» ціну нерухомості? Не проблема!

Зникає обов'язок декларувати вартості майна на дату набуття його у власність, володіння або користування.

3. Знати співвласників – не обов’язково.

Знищується обов'язок зазначати всіх співвласників майна, якщо воно перебуває на праві спільної власності. Дані автоматично підтягуватимуться з відомостей Держреєстру речових прав на нерухоме майно.

4. Будуєш палац? Легалізуєш, як звільнишся!

Дані про об'єкт незавершеного будівництва, що перебуває у декларанта у спільній власності з іншою особою, надаватимуться у випадку письмового запиту НАЗК.

5. Записав Audi на бабусю? Молодець, не знайдуть!

Дані про транспортні засоби не вносяться декларантом, а будуть автоматично відображатися з Єдиного держреєстру МВС України.

Іншими словами, якщо підлеглі Авакова внесли недостовірну інформацію, то декларант може полегшено видихнути і не декларувати свій автомобіль.

При цьому із закону взагалі зникає згадка, що транспортний засіб може перебувати у користуванні чи володінні декларанта.

Із законодавства просто зникла така вимога – декларувати користуванням сусідським Audi Q7.

6. Як сховати Maserati? «Купити» його на двох з другом.

У разі, якщо рухоме майно перебуває у спільній власності, інформацію про співвласників цього майна декларант надаватиме тільки за письмовим запитом НАЗК, а не в обов'язковому порядку.

7. Цінні папери? Це ж така дрібничка!

Про цінні папери, що передані в управління іншій особі, відомості надаватимуться лише після письмового запиту НАЗК.

8. Про бізнес брехати більше не треба, і за брехню – не покарають.

Якщо сьогодні потрібно декларувати дані щодо юридичних осіб, бенефіціарним власником (контролером) яких є декларант або члени його родини, то після “правок Донець” ці дані будуть автоматично "підтягуватися" з Єдиного держреєстру юросіб, ФОПів та громадських формувань.

Як показує практика, толку з цього – нуль цілих і одна мільйонна.

9. А от активістів треба провчити!

Вводиться поняття "додаткові блага", під що підпадатиме: вартість безоплатно отриманого навчання, стажування, проживання, майна та харчування, безоплатне використання житла, транспорту, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна.

Таким чином, передають привіт тим службовцям, які співпрацюють з громадськими та міжнародними організаціями.

10. Нащо декларувати подарунки?

Подарунки декларуватимуться лише в тому разі, якщо їхня вартість перевищуватиме 10% доходу, отриманого декларантом за звітній рік.

11. Декларування готівки? Пом’якшимо!

Не треба буде декларувати грошові кошти (гроші, банківські рахунки, внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, позичені третім особам, а також банківські метали), якщо їхня сукупна вартість не перевищуватиме граничної суми розрахунків готівкою, яка встановлюватиметься на 1 січня звітного року.

Раніше сума мала перевищувати 50 мінімальних зарплат.

12. Все, що я винний – не декларуватиму.

Не потрібно декларувати фінансові зобов'язання. Взагалі.

На сьогодні пункт 9 передбачає обов'язок декларувати усі відомості щодо фінансових зобов’язань, до них включають дані про вид зобов’язання, його розмір, валюту зобов’язання, інформацію про особу, стосовно якої виникли такі зобов’язання.

13. Витрати теж підправити – не зайве.

Якщо раніше видатки та правочини, вчинені у звітному році, мали б декларуватися у випадку перевищення 50 мінімальних зарплат, то за пропозицією Донець це правило має змінитися на "перевищення граничної суми розрахунків готівкою, яка встановлена на 1 січня звітного року".

14. Де родич? Не бачу ніякого родича!

Сьогодні декларант зобов'язується внести дані, що член родини відмовився надати будь-які відомості чи їхню частину для заповнення декларації, при цьому також має відобразити всю відому йому інформацію про такого члена родини.

Проект Донець "вбиває" обов'язок повідомляти про такого члена родини – так, ніби цієї людини взагалі не існує.

15. Публікувати декларацію? Боронь боже, тільки витяг із неї!

Додано норму про облік та оприлюднення декларацій. Тепер це звучатиме таким чином:

"Оприлюднення декларацій здійснюється шляхом відображення на офіційному веб-сайті Національного агентства інформації про час сформування суб’єктом декларування декларації, узагальненої інформації про отриманий дохід за звітний рік, розмір сплачених податків, суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, перерахованих (переданих) як благодійна допомога фізичним особам і неприбутковим установам та організаціям".

16. Портал декларацій? Тепер він не потрібний!

Закривають відкритий онлайн-доступ до Єдиного держреєстру декларацій чиновників, залишивши можливість проглянути інформацію лише для суб'єкта декларування.

Декларація може бути частково чи повністю відображена у відкритому реєстрі лише за заявою декларанта.

Висновок?

Можна з упевненістю констатувати, що влада налаштована серйозно понівечити систему е-декларування, залишивши способи для ручного управління через своїх "агентів" в НАЗК і правоохоронній системі.

 

Автор: Олександр Лємєнов,

представник Коаліції "Декларації під контролем"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.