Не більше двох келихів: як у Франції борються за тверезість

Середа, 27 березня 2019, 10:04 —
Фото Sunshine Coast Daily

Не більше двох склянок (або келихів) алкоголю – і то не щодня!

Під таким гаслом у Франції почалася офіційна кампанія проти зловживання алкоголем. За оцінкою Міністерства охорони здоров'я, зараз майже чверть французів перевищують цю норму, яка вважається встановленим медиками максимумом. Алкоголь залишається другою, після паління, причиною передчасної смертності у Франції, забираючи щороку 41 тисячу життів.

 

Кампанія проти зловживання алкоголем почалася 26 березня і триватиме три тижні, до 14 квітня. Проводить її Національна агенція охорони здоров'я (Santé publique France), яке в МОЗ стежить за станом громадського здоров'я, попереджає про загрози та епідемії і відповідає за профілактику захворювань.

Дослівно гасло кампанії перекладається як прохання: "Заради вашого здоров'я, максимум два келихи в день – і не щодня!"

Цікаво, що "норму" французькі лікарі встановили не в "мілілітрах чистого алкоголю", як це прийнято у нас, а в такому, на перший погляд, розмитому – та водночас зрозумілому і простому формулюванні.

Такі різні "склянки"

Слово verre, використане в цьому гаслі, означає і "склянку", і "келих". Його можна застосувати і до склянки пива, і до келиха сухого вина, і до чарки міцних напоїв. А оскільки "горілку стаканами" (в буквальному сенсі) у Франції ніхто не п'є, то така розмита норма для французів зберігає сенс.

До того ж це означає вдвічі менші норми, ніж прийнято в Україні.

У Німеччині виноробам не вистачає пляшок через рекордний врожай

Нацагенція охорони здоров'я запустила веб-сайт – "алкоголеметр", на якому кожен може "порахувати свої склянки" і перевірити, чи безпечне таке споживання. Як випливає з цього онлайн-калькулятора, під терміном "склянка/келих" мається на увазі 250-грамовий келих пива, 100 мл сухого вина або 25 мл міцного алкоголю.

Саме такі дози дійсно є поширеними у Франції.

Отже, на думку лікарів, дві такі склянки (келихи) на день – це та межа, після якої випите підвищує ризик виникнення різних, в тому числі дуже тяжких захворювань: інсультів, раку, гіпертонії, серцево-судинних розладів.

При цьому важливими є також "безалкогольні" дні, підкреслює дослідження, а тижнева норма не повинна перевищувати 10 келихів.

А дослідження показали, що зараз французи в середньому споживають на день майже три (2,7) келихи спиртного.

Французька агенція охорони здоров'я стверджує, що навіть помірне споживання алкоголю, всупереч поширеній думці, створює загрози здоров'ю. Міжнародне дослідження, опубліковане минулого року впливовим медичним журналом The Lancet, показало, що "цілком безпечних" доз алкоголю не існує: навіть один випитий келих на день на піввідсотка підвищує ризик захворювань.

Це дослідження тривало 20 років і, як стверджують фахівці, вражає "своїм масштабом і переконливістю та кількістю вчених, які брали в ньому участь".

Французьке RFI наводить коментар нарколога Бернара Бассе:

Це дослідження руйнує міф про один келих вина, який діє благотворно, в тому числі на серце. Це не так – і дослідження журналу The Lancet чітко це доводить.

У день початку боротьби за тверезість Нацагенція охорони здоров'я опублікувала також результати опитування 25 тисяч французів на предмет їхнього потягу до алкоголю.

Майже чверть французів (23,6%) віком 18-75 років перевищують хоча б один з трьох "питних індикаторів" (два келихи на день, 10 на тиждень, чергування з безалкогольними днями), відзначає агенція.

В окремій групі ризику опинилися десять з половиною мільйонів людей з 67-мільйонного населення Франції. Причому, зрозуміло, про завзятих алкоголіків не йдеться. Десята частина опитаних зізналася в тому, що їхня тижнева "доза" перевищує 10 склянок. 8% п’ють майже щодня (більше п'яти днів на тиждень).

У Німеччині виноробам не вистачає пляшок через рекордний врожай

Навряд чи когось здивує висновок французького МОЗ про те, що алкоголем частіше зловживають чоловіки: "питні індикатори" перевищують 33% чоловіків і лише 14% жінок. Молоде покоління п'є нерегулярно, але в чималих обсягах. Старші люди випивають менше, проте регулярніше. Третина тих, хто зловживає – люди з низькими доходами (менше 1200 євро на місяць).

Причому "два келихи" не можна вважати "безпечною нормою".

Французька агенція охорони здоров'я попереджає: ризики для здоров'я виникають вже при вживанні одного келиха спиртного на день. Мета антиалкогольної кампанії, за словами гендиректора агенції, доктора Франсуа Бурдійона, – "дозволити французам зробити усвідомлений вибір у споживанні алкоголю з найменшим ризиком для здоров'я".

Питуща країна?

Поки "Мінздрав вкотре попереджає", Франція входить до першої трійки розвинених країн за рівнем споживання алкоголю на душу населення, а також лідирує у світовому рейтингу споживання вина.

Так, за даними ОЕСР, за 2016 рік у Франції "випили" 11,7 літра чистого алкоголю на душу населення. Серед економічно розвинених країн вищі показники лише у Литві (13,2 літра), чехи йдуть врівень з французами, далі в рейтингу споживання розташувалася Австрія.

А Всесвітня організація охорони здоров'я ставить Францію на третє місце в цьому списку після Литви і Естонії і перед Чехією (за їхніми даними, показник становить 12,3 літра спирту на людину на рік).

А в рейтингу споживання вина французи тримають світове лідерство: 44 літри на людину на рік.

При цьому є й більш категоричні оцінки, про 47 літрів вина на людину.

А от курять французи, здається, все менше і менше. 25 березня уряд Франції з гордістю повідомив, що з 2016 року кількість курців у країні скоротилася на 1,6 млн осіб.

У Німеччині виноробам не вистачає пляшок через рекордний врожай

Мільйон французів кинули палити 2017 року, 600 тисяч осіб відмовилися від шкідливої ​​звички лише за перше півріччя 2018-го. Влада покладає надії на свою політику постійного підвищення цін на сигарети: до 2020 року ціна пачки у Франції зросте до 10 євро.

Проте паління залишається першою причиною передчасної смерті в країні, щороку забираючи життя 78 тисяч французів.

На основі тексту Radio France International, з використанням даних Нацагенції охорони здоров'я. Текст RFI публікується "Європейською правдою" з дозволу власника авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: