Винороби України просять продовжити до 10-15 років перехідний період для галузі за умов імплементації УА

Середа, 16 липня 2014, 17:35

Асоціація "Виноградарі та винороби України" (АВВУ) просить уряд продовжити термін перехідного періоду за умов імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом в середньому з 5 до 10-15 років.

Про це в середу повідомив Інтерфакс.

"Стосовно виноградарсько-виноробної галузі ми наполягаємо на продовженні перехідного періоду строком до 10-15 років", - повідомив директор АВВУ Сергій Михайлечко.

За його словами, п’яти років недостатньо, аби українські виноградарі та винороби встигли адаптуватися до умов роботи ЄС, що пов'язано з відсутністю будь-якої фінансової підтримки галузі.

"Українська та європейська виноробні галузі працюватимуть в однакових умовах, з тією лише різницею, що наші виноградарі та винороби перебувають на межі банкрутства, а за французькими, іспанськими та італійськими виноробами стоїть держава, яка створила максимальні умови для їх розвитку", - заявив директор АВВУ.

З 2012 року в Україні були припинені виплати по 1,5% збору на розвиток виноградарства, внаслідок чого виноградарі змушені працювати в збиток.

"Вартість догляду 1 га виноградників - 12-15 тис. грн/рік, а середня виручка від продажу врожаю з 1 га винограду, наприклад, у 2013 році склала близько 15 тис. Отже, максимальний річний прибуток, на який можуть розраховувати виноградарі, - 3 тис. грн. Тому протягом 10-15 років держава зобов'язана запровадити цільову бюджетну програму фінансування, віднесену до захищених статей бюджету. Тільки так вдасться зберегти галузь", - стверджує директор АВВУ.

Серед інших проблемних питань галузі - використання географічних назв та запровадження єдиної системи ставок акцизного податку.

Михайлечко зазначив, що під час переговорів з узгодження тексту угоди українська сторона легко відмовилася від права використовувати такі географічні назви, як "коньяк", "мадера", "портвейн" і т.д., всупереч сформованим віковим традиціям у виробництві цих напоїв.

"Ми наполягали лише на тому, щоб продовжувати використовувати географічні назви на території України та продавати цю продукцію виключно на внутрішньому ринку, при цьому зобов'язуючись писати цю назву виключно кирилицею, не претендуючи на міжнародне використання латиниці", - заявив директор АВВУ.

Гармонізація ставок акцизного податку має відбутися протягом п’яти років. Після ратифікації угоди проводитиметься низка додаткових переговорів за участю представників ЄС та України. Винороби сподіваються, що остаточні зміни до податкового законодавства прийматимуть з урахуванням специфіки українського виноробного виробництва.

Як повідомлялося, Україна і ЄС підписали 27 червня в Брюсселі економічну частину Угоди про асоціацію, яка передбачає створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.