Ультиматум для Швейцарії: до чого призведуть скандальні переговори з ЄС

Четвер, 13 червня 2019, 12:25 —
Фото: swissinfo.ch

Між ЄС та Швейцарією назріває гучний скандал.

Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер вимагає від Швейцарії вже до наступного вівторка дати остаточні відповіді щодо тексту Рамкової угоди.

У Швейцарії цю заяву назвали "брюссельським ультиматумом" і відмовляються його виконувати.

Однак така відмова може повністю заморозити економічну співпрацю Берна і Брюсселя.

"Заробітчани" з Німеччини

Горезвісний "польський слюсар", готовий працювати за набагато менші гроші, може повністю обвалити ринок праці в Швейцарії.

Така "страшилка" – ключовий образ, що виникає під час обговорення Рамкової інституційної угоди між Берном і Брюсселем.

Як відомо, Швейцарія не є членом Євросоюзу і, вочевидь, у найближчому майбутньому ним не стане. Проте торгово-економічні та політичні відносини Берна і Брюсселя були і залишаються дуже тісними. Зараз їх регулює низка двосторонніх (білатеральних) угод, що укладаються за принципом: одне конкретне питання – один договір.

Нещодавно сторони дійшли висновку про те, що під такого роду відносини необхідно підвести договірно-правову базу тривалого, принципового характеру. Необхідно закріпити якісь загальні принципи філософії кооперації Швейцарії та ЄС.

Зробити це пропонують у форматі так званої Рамкової або Інституційної угоди. Питання тепер полягає в тому, що має бути в цій угоді і в якому форматі.

Ця угода має стати основою для взаємовідносин Швейцарії та ЄС. Саме тому її положення стали найгарячішою темою для суперечок у Конфедерації за останній рік.

Чого ж так злякалися швейцарці?

Не секрет, що Швейцарія – одна з найдорожчих країн світу, але цю обставину частково компенсують зарплати, набагато вищі, ніж, наприклад, у сусідній Німеччині. А відповідно, повне відкриття ринку праці може відкрити двері для працівників із сусідніх країн, не тільки Німеччини, але й Франції з Італією (не кажучи вже про працівників зі Східної Європи), що призведе до втрати громадянами країни своїх робочих місць.

Друга складність стосується юридичного статусу "громадянина Європейського Союзу". Річ у тім, що, відповідно до чинного законодавства ЄС, громадян однієї країни Євросоюзу не можна піддавати будь-якій дискримінації в іншій його країні.

Якщо це правило буде поширене і на Швейцарію, громадяни країн ЄС отримають прямий доступ до послуг швейцарської системи соціального страхування та соціальної допомоги.

Усе це – вкрай болючі теми для громадян Швейцарії. Саме тому для партій, які вже готуються до парламентських виборів цієї осені, критика угоди стала чудовим приводом набрати електоральні бали.

Абсолютним противником цієї угоди є правоконсервативна Швейцарська народна партія (SVP). Вона наполягає, що запропонована угода з ЄС прямо веде Конфедерацію до неприпустимої залежності від Брюсселя.

Інші партії критикують документ обережніше, в стилі "Не виключено, але за однієї умови...".

Тиждень тому в уряді Швейцарії назвали три пункти, щодо яких вони хотіли б отримати від Брюсселя роз'яснення і уточнення (йдеться про захист швейцарського ринку праці та заробітної плати від європейської дешевої робочої сили, про визнання у Швейцарії юридичного статусу "громадянин ЄС" і про порядок фінансової підтримки системних галузей швейцарської економіки).

Без цих уточнень підписання угоди з ЄС неможливе – це консолідована позиція всіх провідних партій країни.

Ультиматум з Брюсселя

Главі Єврокомісії треба було лише чотири дні, щоб відповісти Берну.

З одного боку, вказав він, європейська сторона готова уточнити названі деталі, але це має відбутися буквально найближчими днями, а точніше, до 18 червня.

Саме 18 червня відповідальні структури Євросоюзу готові провести останню нараду, на якій вони вирішуватимуть питання про продовження режиму еквівалентності цих двох законодавчих систем. А до того моменту, з точки зору ЄС, нечітких моментів у тексті Рамкової угоди вже не повинно залишитися.

"Фундаментально важливо, щоб усі ці дії вже найближчими днями призвели до остаточного рішення щодо редакції тексту Рамкової угоди, а бажані для Берна уточнення могли бути оформлені у вигляді спільних заяв", – зазначено у відповіді голови Єврокомісії.

Провідні швейцарські політики і депутати виявилися вельми "неприємно вражені" такого роду пасажами в листі "головного європейця" на ім'я президента Швейцарії, що починається словами "Дорогий Улі".

Голова Швейцарської народної партії Альфред Решті вказує, що такі пасажі свідчать про те, що Євросоюз має намір "піддати Швейцарію шантажу або що Брюссель відмовляється серйозно сприймати Швейцарію в якості партнера".

Лист Юнкера поставив Швейцарію перед дуже складним вибором.

Річ у тім, що у грудні минулого року єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Ган заявив, що без Рамкової угоди старі "секторальні угоди", що регулюють кооперацію і співпрацю між Швейцарією та ЄС, більше не актуалізуватимуть.

Раніше Євросоюз виходив із того, що без укладення угоди ЄС і Швейцарія більше не укладатимуть нових двосторонніх угод, що регулюють порядок взаємного допуску сторін на ринки одна одної. Тепер же позиція ЄС стала жорсткішою. За словами Гана, "якщо в майбутньому ЄС не актуалізуватиме чинні двосторонні угоди, то "білатеральний" формат кооперації Берна і Брюсселя зрештою "буде вихолощений" і перетвориться на "мертву букву".

Втім, навіть попри такі погрози, швейцарські політики поки що не готові поступатися. Значною мірою – через тиск профспілок.

"У такі терміни в Швейцарії неможливо змінити навіть статут аматорського футбольного клубу", – каже голова Швейцарського об'єднання профспілкових організацій П'єр-Ів Майлар. За його словами, Рамкова угода в її нинішній формі не знайде ані більшості в парламенті, ані підтримки за підсумками загальнонаціонального референдуму.

"І якщо уряд не забезпечить наявності в Рамковій угоді дієвих механізмів захисту високих швейцарських зарплат від дешевої європейської робочої сили, то тоді профспілки почнуть кампанію проти підписання цієї угоди загалом", – додає Майлар.

Чи означає це, що конфлікт Швейцарії з ЄС неминучий? Як не дивно, ні.

Опитування, проведене Інститутом вивчення громадської думки gfs.bern, показав, що громадяни Швейцарії більш позитивно налаштовані щодо угоди з ЄС, ніж політики. Так, 17% швейцарців заявили, що вони точно схвалили б цю угоду, а 43% – що, швидше за все, схвалили б.

Проти угоди з ЄС висловилися лише 35% швейцарців.

Така соціологія дозволяє розраховувати на успішне підписання угоди з ЄС, як мінімум – уже після парламентських виборів. Лишається тільки питання, чи погодиться Брюссель змінити свою позицію і відмовитися від ультиматумів.

 

SWISSINFO

Міжнародна інформаційна служба Швейцарської національної теле- і радіокомпанії

Матеріали публікуються з дозволу правовласника

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.