Гра без виграшу. Чому поведінка «Газпрому» стає проблемою для нього самого

Субота, 4 жовтня 2014, 10:02 — Карел Хірман, експерт з енергетики (Словаччина)

Російський "Газпром" протягом вересня істотно скорочував поставки газу своїм європейським клієнтам. Проблеми вже відчули в Німеччині, Австрії, Польщі, Словаччини, Румунії.

Треба одразу уточнити, що йдеться не про скорочення поставок для зазначених держав в цілому, а лише для деяких газових трейдерів з цих країн. У більшості з них завдяки реальній імплементації законодавства Євросоюзу вже працює ринок, на якому торгують газом кілька незалежних продавців.

Подібна ситуація спостерігається і в Словаччині. На газовому ринку тут реально діє більше двох десятків різних продавців газу. Вони продають паливо не лише великим клієнтам - компаніям і підприємствам, але і домогосподарствам.

Колишній національний монополіст на газовому ринку - компанія SPP - має зараз частку близько 60%, і вона, ймовірно, буде знижуватися і надалі. У ці дні SPP повідомляє про зменшення на 50% поставок від "Газпрому" - єдиного свого постачальника газу, який купується на осові довгострокового контракту. Однак це жодним чином не впливає на клієнтів інших компаній.

Компанії-конкуренти мають диференційоване портфоліо постачальників газу, і зниження обсягів від одного з них - нехай це навіть і "Газпром" - цілком можливо компенсувати.

Оскільки за правилами ЄС міжнародне транспортування газу і внутрішня дистрибуція повністю відокремлені від продавця, клієнти інших компаній без перебоїв отримають необхідний об'єм газу прямо в свої будинки, офіси або підприємства.

Таким чином, в ці дні турбуються в основному клієнти SPP, а також члени уряду.

Поставки газу стали дуже болючим політичним питанням для словацького уряду, оскільки прем'єр-міністр Роберт Фіцо раніше виступив на підтримку договору, на основі якого уряд остаточно викупив частку в трейдері SPP. Зараз держава має 51% в SPP-Distribucia (національна дистриб'юторська система) та в Eustream (словацький транзитер газу).

Сам Фіцо в червні нинішнього року заявив, що очікуване повернення газової компанії у державну власність вже допомогло домогтися від "Газпрому" нового, набагато кращого газового контракту. Однак у перші дні жовтня прем'єр повідомив, що той самий дружній "Газпром" позбавляє "державну" SPP половини необхідного обсягу газу.

Така заява Роберта Фіцо різко контрастує з усіма його позитивними висловлюваннями на адресу Кремля, які добре відомі й в Україні.

Хочу підкреслити дуже важливу тезу. Скорочення поставок газу SPP не впливає і не впливатиме на реверс через транспортну систему Eustream в Україну.

По-перше, сам SPP газ в Україну не продає. Зараз ця компанія змушена сама купувати паливо на спотовому ринку, щоб покрити недостачу російських поставок.

Газ Україні продають інші європейські трейдери, які купують газ у різних постачальників. Саме тому паливо, яке йде реверсним шляхом в Україну через Словаччину, далеко не завжди має російське комерційне походження.

Ці обсяги трейдери отримують від різних продавців, а не тільки від "Газпрому". Відповідно, цей газ - їхня приватна власність, і ніякий уряд не може заборонити їм продавати його будь-якому клієнту. Принаймні, поки контракти щодо продажу газу відповідають законодавству Євросоюзу.

Для Eustream транспортування газу в Україну в принципі здійснюється за тими ж правилами, що і транспортування "газпромівського" палива. Клієнт на певних транспарентних умовах купує потужність трубопроводу, платить за неї і за послуги з транспортування, і Eustream зобов'язаний забезпечити виконання своїх зобов'язань перед клієнтом.

Незважаючи на ці факти, дуже ймовірно, що останні дії "Газпрому" напряму пов'язані з реверсом газу в Україну.

Російський монополіст хоче знизити обсяг вільного газу на спотовому ринку Центральної Європи і таким чином різко підвищити ціну до рівня, співвідносного з ціною продажу свого газу Україні (з урахуванням всіх знижок - близько $385 за тисячу кубометрів).

Зрештою, це дійсно може позначитися на реверсному постачанні, хоча ані уряд Словаччини, ані Eustream не матимуть до цього ніякого відношення.

Не закриваючи перед Україною можливість реверсу, дії "Газпрому" можуть призвести до подорожчання газу, посиливши російську переговорну позицію. Однак "Газпром" може отримати лише тимчасову цінову перевагу. Тим більше, що контракти на реверсні газові поставки будуть і надалі укладатися без будь-яких політичних підтекстів.

При цьому "Газпром" демонстративно ігнорує невиконання своїх зобов'язань перед давніми європейськими клієнтами, які за його газ відмінно платять.

Своїми діями російський газовий монополіст підриває свою репутацію стабільного і надійного постачальника і партнера.

Такою поведінкою він псує і "репутацію" газу взагалі. У Москві забули, що їхній газ, у тому числі сибірський, став конкурентоспроможним на європейському ринку лише в кінці 1980-років минулого століття. Досягти цього вдалося лише завдяки спільним зусиллям європейських і радянських газовиків.

Нинішнє керівництво "Газпрому" і Кремль всю цю роботу руйнують.

По позиціях газу в ЄС суттєво вдарили як фінансова криза, так і україно-російська газова війна січня 2009 року. Як результат - газ став неконкурентоспроможним для вироблення електричної енергії, особливо при базовому завантаженні.

У Словаччині позиції газу погіршилися і на ринку тепла, де його конкурентом стала біомаса.

На початку 2009 року її частка у забезпеченні виробництва теплової енергії становила лише 1%, а зараз - близько 15%. Є приклади міст, таких як Нова Дубниці в Західній Словаччині, які для центрального опалення повністю відмовилися від газу і перейшли на біомасу.

І все це - без субсидій та державних бюджетних програм! В результаті зараз, через п'ять років, тепло, що отримується з біомаси, обходиться дешевше, ніж із газу.

І все це - завдяки діям "Газпрому"!

 

Автор: Карел Хірман, радник з енергетичних питань прем'єр-міністра Словаччини у 2010-2012 роках Івети Радічової

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.