Руйнівники міфів

Вівторок, 11 листопада 2014, 09:00 — Нік Піацца, SP Advisors

Кілька місяців тому мені подзвонив друг із США. Поговорили про різне, і я запросив його до Києва обговорити ділові питання, та й просто побачити українську столицю. Його реакція на мою гостинність виявилася несподіваною: "Нік, про що ти говориш?! Адже у вас там в Києві стріляють!".

Ще більше "страшилок" довелося почути під час нещодавнього роад-шоу в ЄС і США. Портфельні інвестори навперебій переповідали один одному сюжети CNN-івських історій зі стріляниною, танками, масовою загибеллю людей. Висували свої версії катастрофи сінгапурського "Боїнга", передрікали Україні блек-аут і "льодовиковий період".

Українські реалії, які дійсно дуже складні, на відстані в тисячі кілометрів виглядають і зовсім жахливо.

Поки український бізнес вимушено адаптується до нових умов, іноземні інвестори поставили співпрацю з Україною на безстрокову паузу.

Скільки вона триватиме? Доти, доки західні капіталісти не почують, принаймні, одну з двох хороших новин. Перша – про врегулювання військового конфлікту на сході країни. Друга – про старт реальних (а не міфічних) реформ в економіці, соціальній, політичній, а тепер ще й військовій сферах.

На Заході розуміють, що події на Донбасі не в усьому залежать від офіційного Києва. І що, можливо, Україні доведеться жити і розвиватися з цією незагоєною раною ще не один рік. Але при цьому списати відсутність реформ на "складні часи" вже не вийде.

Від української влади чекають зрозумілих, конкретних і головне – результативних дій.

У разі не надто сприятливого розвитку подій у мешканців Грушевського і Банкової все ж є кілька козирів. Серед них – велика ймовірність провладної коаліції за результатами останніх виборів, політична і фінансова підтримка з боку міжнародних фінансових інституцій і найсильніших держав, а також очікування мільйонів українців.

Справа за політичною волею. Після всього, що сталося і що ще відбувається, вона просто зобов'язана з'явитися. При цьому змінювати країну слід максимально публічно і прозоро, пояснюючи кожен свій крок як простому українцю, так і іноземцю з великим гаманцем. Без належної комунікації навіть хороші починання можуть спричинити появу нових міфів або спочити під потоком дезінформації.

Саме такі думки підштовхнули мене і моїх колег з компанії SP Advisors провести інвестиційну конференцію A Fresh Look at Ukraine в кінці жовтня, одразу після парламентських виборів. Захід, де зійшлися представники українського бізнесу, зарубіжних інвестфондів і вітчизняні високопосадовці.

Напередодні конференції колеги по ринку говорили мені: "Та ви божевільні! Зараз в Україну ніхто не приїде".

Однак реєстрація здивувала навіть нас: понад 400 учасників, з яких більше 100 – з-за кордону. І це при тому, що багатьом із західних гостей страховка взагалі наразі забороняє будь-які візити в Україну... Чи це не свідчення того, що перспективи є?

Треба віддати належне, представники української влади використовували цю можливість для презентації своїх планів. Міністр фінансів України Олександр Шлапак і глава фіскальної служби Ігор Білоус дали конкретику і відповіли на десятки питань, що накопичилися.

Яскравим підтвердженням, що їхні старання не були марними, стала фраза одного портфельного керуючого зі Скандинавії. "Мені здається, ці хлопці знають, що роблять", – сказав він.

Звичайно, це тільки один епізод. Щоб влада змогла завоювати довіру інвесторів, а потім конвертувати її в реальні капіталовкладення, подібні комунікації повинні бути постійними. Треба розуміти, що поки інвестори готові задовольнятися планами. Але вже скоро вони зажадають звітів про результати.

Треба діяти. І це стосується не лише держапарату, але і корпоративного сектора, який також повинен змінюватися відповідно до світових стандартів. Відчувши на собі закриття російського ринку, конфлікт на сході і кризу банківської системи, компанії, здається, почали усвідомлювати таку потребу.

Під час конференції я зміг поспостерігати за тим, як великі українські емітенти боргових паперів намагалися спільно з інвесторами знайти взаємовигідні умови передбачуваної реструктуризації боргів. Хоча раніше вони суто по-українськи ставили своїх кредиторів перед фактом.

Після нашої конференції інвестори роз'їхалися по домівках і, я впевнений, вже розповіли своїм друзям і знайомим, що на Україні ще не час ставити хрест.

Тому дуже хочемо сподіватися, що такі розмови з моїми американськими друзями будуть не про те, як швидше позбутися інвестицій в Україні, а де краще повечеряти в центрі Києва.

 

Автор: Нік Піацца – генеральний директор інвестиційної компанії SP Advisors

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.