Програма реформ. Шлях збереження країни. ІНФОГРАФІКА

П'ятниця, 6 лютого 2015, 16:57 — Любов Акуленко, координатор Інформаційної кампанії "Сильніші разом!"

Нині Україна – в центрі уваги світу.

І не тільки тому, що мусить опиратися військовій агресії зі Сходу, захищаючи свою цілісність та власне безпеку решти Європи. Відповідь на питання, чи є майбутнє в України, лежить не лише у політичній, але й в економічній площині.

Чи чують парламентарі та урядовці голоси тих, хто закликає "робити реформи прямо зараз"?

Чи розуміють вони, що нині це - чи не головна умова виживання України як держави?

Поки українські воїни боронять суверенітет зі зброєю в руках, ми пропонуємо представникам влади озброїтися нашим алгоритмом європейських реформ і теж ставати до праці.

Представники експертної спільноти розробили Дорожню карту реформ, необхідних для "запуску" Зони вільної торгівлі з ЄС.

Для повноцінного функціонування ЗВТ, тобто безперешкодного експорту українських товарів до країн Євросоюзу, мають бути гармонізовані вимоги до безпеки харчових продуктів, стандарти роботи митниці та правила конкуренції.

Поки цього не зроблено, вітчизняні підприємці не можуть активно торгувати на європейському ринку, а наша продукція не може бути конкурентною через невідповідність європейським стандартам.

 натисніть на зображення 
або завантажте pdf-файл 

Вже ухвалені засадничі закони у сфері безпеки харчових продуктів та технічного регулювання запустили процеси економічної інтеграції України до європейського простору, однак ще більше питань чекають на вирішення.

Можливість повноцінного функціонування Зони вільної торгівлі прямо залежить від злагодженої роботи трійки парламентських комітетів: з питань податкової та митної політики, аграрної політики та земельних відносин, а також економічної політики.

Наприклад, один із першочергових законопроектів, у якому передбачено створення "єдиного вікна" на митниці, митний комітет має узгодити із аграрним. Нині на практиці замість "єдиного вікна" підприємець має справу з "єдиною кімнатою" та змушений долати низку бюрократичних процедур під час перетину кордону.

"Єдине вікно" - це один із головних дерегуляційних кроків у рамках реформи митної справи. Окрім цієї, на порядку денному нагальних євроінтеграційних реформ – зміни у галузі антимонопольного законодавства, енергетичній сфері, безпечності харчових продуктів та митній справі. Більшість цих змін необхідні для уможливлення активної торгівлі з ЄС, а енергетичну сферу обрано як критично важливу в нинішній державній політиці для забезпечення енергетичної незалежності України.

Теперішнє українське законодавство сповнене "маразмів", котрі зарегульовують бізнес-середовище і відлякують інвесторів.

Приміром, нині, якщо якесь іноземне підприємство продало в Україні товарів вартістю понад 1 млн євро і більше жодної діяльності не провадило, то для проведення угод зі злиття і поглинання у будь-якій країні (будь-де!), ця компанія мусить просити "дозволу" в українському Антимонопольному комітеті.

Отже, нагальні євроінтеграційні законопроекти необхідно погоджувати між собою, і на вівтар цих узгоджень може бути покладено багато дорогоцінного часу, якого Україна не має тепер зараз.

Але є шлях, який дозволить заощадити час.

Представники громадянського суспільства та експерти готові працювати спільно з парламентарями та вже зараз пропонують готові рішення у вигляді конкретних законопроектів: тільки беріть і ухвалюйте.

 

Автор тексту:

Любов Акуленко,
координатор Інформаційної кампанії "Сильніші разом!",

для "Європейської правди"

Дорожня Карта підготовлена на основі експертних матеріалів:

· Катерини Онул - радника з харчового законодавства IFC WBG

· Лани Сінічкіної - Партнера АО "Арцінгер", співкерівника практики антимонопольного та конкурентного права

· Олени Павленко – експерта з енергетичних питань, Президента аналітичного центру DiXi Group

Роберта Зелді - менеджера відділу оподаткування та юридичних послуг, група непрямих податків та міжнародної торгівлі, EY

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: