Росія в ПАРЄ: втеча з поля бою

Понеділок, 25 січня 2016, 08:00 — , Володимир Ар'єв, народний депутат України
Фото РИА "Новости"
Голова Держдуми Сергій Наришкін під час виступу в ПАРЄ в 2013 році. Це – останній рік, коли російська делегація могла повноцінно працювати в асамблеї

Росіяни до Парламентської асамблеї Ради Європи не приїхали.

Злякалися другого підтвердження санкцій, запроваджених ще навесні 2014 року за окупацію та анексію Криму. Хоча донедавна делегація Держдуми РФ готувалася до тріумфального повернення в ПАРЄ.

Ще півтора місяці тому в Москві були впевнені: навіть якщо в Асамблеї хтось і кине їм виклик, то фінальне голосування все одно відбудеться за принципом "wide shut eyes" – "з широко закритими очима".

Але українська делегація не дала ПАРЄ закрити очі на все, що Росія виробляла протягом останніх двох років в Україні.

Ми спілкувалися з іншими делегаціями, доводили нашу позицію, залучали посольства України, які відмінно відпрацювали. Голова ВР надіслав кожному колезі-спікеру з країн-членів Ради Європи звернення комітету ВР із закордонних справ із закликом не знімати санкції з РФ.

В результаті нам знову, як і рік тому, вдалося перебити "ікорну дипломатію" Москви.

І перебити її лише якісними аргументами.

Нам нині довіряють, і це варто цінувати. Рішення ЄС щодо продовження санкцій також зіграло неабияку роль.

Наразі українській дипломатії – а це і президент, і МЗС, і парламент – вдається втримувати ситуацію у стані, коли настрої – на користь України. Кожному на своїй ділянці фронту, а коли треба – і разом.

Наразі дипломатія є прикладом якісної координації української влади.

Тому РФ залишилося тільки огризатися, надсилаючи в Раду Європи тексти з відверто маніпулятивною оцінкою українського законодавства. Але то папір – він все терпить.

До цієї сесії українська делегація підготувалася дуже ретельно. Андрій Лопушанський та Марія Іонова привозять до Страсбурга на круглий стіл "Міжнародний тероризм в Україні" жертв агресії РФ, живих свідків російських злочинів, щоб європейці послухали і побачили їх не в теленовинах.

Там будуть і діти, які постраждали від "Градів", і українські бійці, яких катували в полоні.

Темі тортур на окупованих територіях буде присвячений інший круглий стіл, який організовує Олена Сотник разом з групою лібералів. Мустафа Джемілев з Георгієм Логвинським роблять прес-конференцію щодо ситуації в Криму.

Також буде презентована книга злочинів РФ, яка підсумовує останні два роки подій в Україні, та проведений прес-сніданок для акредитованих в ПАРЄ журналістів.

Наступний шанс повернутися в ПАРЄ у росіян буде лише після виборів до Держдуми, запланованих на осінь 2016 року.

Але позиція української делегації в ПАРЄ є чіткою – жодних послаблень для РФ бути не може, поки вони не припинять порушувати фундаментальні принципи Ради Європи – права людини, повага до територіальної цілісності інших держав тощо.

Іншими словами, якщо Рада Європи колись проковтне анексію Криму і агресію на Донбасі, то вона зруйнує основи, на яких будувалася.

Але українська команда спробує цього не допустити.

Автор: Володимир Ар’єв,

народний депутат України,
голова постійної делегації України в ПАРЄ

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.