Нотатки з Мюнхена: пане Порошенко, Україна – не Сирія

Вівторок, 16 лютого 2016, 09:50 — Сергій Сидоренко, Європейська правда
Фото Munich Security Conference, прес-служби президента

За заявами російського прем'єр-міністра Дмитра Медведєва про "холодну війну", які, звичайно ж, стали темою номер один для висвітлення, лишилася непоміченою важлива деталь у виступі Петра Порошенка.

І добре, що її не помітили. Бо розголос у західних ЗМІ міг спричинити справді далекосяжні наслідки.

Та найгірше те, що Порошенко, за словами джерел в адміністрації президента, не вважає свої слова помилкою. А отже – проблема може з’явитися знову.

Йдеться не про дрібниці – із президентських заяв західний співрозмовник зробить висновок, що конфлікт в Україні... є дуже схожим на громадянську війну в Сирії!

Нагадаємо: Петро Порошенко мав виступ на Мюнхенській безпековій конференції відразу після панелі за участю Дмитра Медведєва. Саме тієї, де він оголосив про початок "нової холодної війни" та вимагав від Заходу повернутися до співпраці з Росією, щоби "не стало гірше".

Промову-відповідь Порошенка багато хто сприйняв дуже позитивно.

Він справді говорив щиро (попри те, що базовий текст виступу був підготовлений заздалегідь – помітно, що Порошенко часом заглядав у свої нотатки).

Емоційність президента додавала відчуття щирості, і навіть деякі мовні помилки були на користь цьому. Але принаймні одну помилку неможливо пояснити "проблемами з англійською".

"Пане Путін, це не громадянська війна в Україні – це російська агресія. Немає громадянської війни у Криму – це ваші солдати, які окупували мою країну.

І немає громадянської війни в Сирії – є російські літаки, які бомблять цивільне населення", – оголосив український президент.

Після виступу Медведєва в залі мюнхенського готелю "Байєрішер" було чимало обурених людей, тому Порошенку не раз аплодували під час промови. Але – не всі й не завжди.

"Після слів "немає громадянської війни в Сирії" мені було добре чути обурене "пфф...", принаймні, від людей в моїй частині залу", – поділився з "Європейською правдою" один з учасників конференції.

Адже в Сирії триває справжня громадянська війна. За всіма ознаками. Саме так називає сирійський конфлікт увесь світ.

Ця війна почалася за кілька років до військового втручання Росії, просто зараз російські війська стали на бік однієї зі сторін конфлікту.

І відмінність сирійської історії від українсько-російського конфлікту – очевидна, адже в нас збройне протистояння не почалося би без участі РФ і давно згасло б у разі припинення російського втручання.

Порівнювати Сирію та Україну в цьому сенсі – це давати козирі в руки російської пропаганди. Адже хибна теза один в один збігається з тією, яку просуває Москва – мовляв, конфлікти в Сирії та Україні є схожими за причинами.

Можна було б припустити, що це – просто емоційне перебільшення з боку Порошенка, який сказав, не подумавши.

Мабуть, саме так сприйняли цю фразу більшість слухачів.

Адже фраза про громадянську війну стала реакцією на слова Медведєва, тобто була до певної міри експромтом.

Та, на жаль, є підстави стверджувати, що Порошенко не обмовився. Він справді так вважає, запевнив нас один зі співрозмовників в АП.

Більше того, людина, з якою ми спілкувалися, не бачить підстав для сумніву у словах свого шефа.

"Це ж було очевидно від початку російського бомбардування", – запевнив той.

І ось це – ознака справжніх проблем.

Не є секретом така риса Петра Порошенка, як схильність не довіряти нікому, окрім близького кола (а ще – ґрунтуватися на особистому відчутті подій). Але в такій складній темі, як міжнародна політика, відчуття часом буває хибним.

Причому – жодних сумнівів – достатньо було Порошенку порадитися з профільними фахівцями (в тому ж МЗС), і йому би пояснили: в Сирії війна. Громадянська. Без жодних "але".

"Міжнародка" точно не є місцем для імпровізацій. Тут важливе кожне слово.

Звичайно, один лише хибний вислів під час виступу в Мюнхені не зруйнує ставлення західних партнерів до України.

Та якщо Порошенко буде повторювати цей сигнал на двосторонніх зустрічах, ми можемо, самі на те не розраховуючи, "переконати" Захід у тому, що Україна – це справді "друга Сирія". І що теза Кремля про громадянську війну в Україні не така вже й безглузда.

І, нарешті, ця груба помилка буде далеко не останньою, якщо Порошенко не почне радитися з  експертною та професійною спільнотою або принаймні з власним МЗС.

Так, у зрілому віці перенавчатися та змінювати звички – непросто. Але треба. Інакше помилок стане забагато як для президента.

 

Автор: Сергій Сидоренко,

редактор "Європейської правди",
Мюнхен-Київ

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.