Перший іспит України у СОТ

Четвер, 28 квітня 2016, 10:01 — Наталія Микольська, торговий представник України
Фото WTO

На засіданні Уряду ми звітували щодо результатів першого з часів вступу України в СОТ Огляду торговельної політики, що проходив 19 та 21 квітня 2016 року у Женеві.

Проведення регулярних оглядів торговельної політики є міжнародним зобов’язанням, передбаченим Марракеською угодою про заснування СОТ. Це один із найважливіших видів діяльності СОТ, метою якого є забезпечення прозорості та передбачуваності торговельних режимів членів цієї міжнародної організації, сприяння більш повному дотриманню правил та принципів СОТ усіма членами.

Усі члени СОТ проходять процедуру огляду, регулярність проведення якого залежить від частки країни у світовій торгівлі. Так, чотири найбільші світові трейдери (ЄС, США, Японія і Китай) проходять таку процедуру приблизно раз на два роки; наступні 16 членів СОТ (враховуючи їхню частку у світовій торгівлі) – кожні чотири роки.

Решта членів, у тому числі й Україна, мають проходити огляди торговельної політики кожні шість років, з можливістю подовження тривалості періоду між оглядами для найменш розвинених країн.

Огляд нашої торгівельної політики є вкрай важливим, адже у минулому торговельна політика України викликала критику у СОТ. Чи змогли ми змінити таке ставлення? Чи сприймають Україну як надійного торговельного партнера?

Відповіді на всі ці питання мав дати цей огляд. 

У рамках оглядів готуються два звіти – уряду країни-члена, чия політика є предметом огляду, і Секретаріату СОТ.

При цьому інші члени організації мають можливість поставити письмові запитання, а також порушити проблемні питання у виступах на засіданні Органу з огляду торговельної політики.

 

Перший огляд торговельної політики України продемонстрував суттєву зацікавленість країн-членів СОТ до України та засвідчив дотримання нашою країною одного з основних принципів цієї міжнародної організації – прозорості торговельної політики.  Обидва звіти – Уряду України та Секретаріату СОТ – стали основою для обговорення торговельної і інвестиційної політики України та макроекономічної ситуації в нашій державі.

Напередодні засідання Україною було отримано понад 450 письмових запитань до зазначених звітів від 20 членів СОТ, що свідчить про суттєвий інтерес членів цієї міжнародної організації до України та їхню зацікавленість у поглибленні й розширенні торговельно-економічної співпраці з нашою державою. На всі запитання, що були отримані до закінчення строку подачі, нами було оперативно (до початку засідання, як велить процедура) надано відповіді.

У засіданні взяла участь делегація України, яку мені випала честь очолювати і до складу якої увійшли представники низки центральних органів виконавчої влади (Мінекономрозвитку, Мінагрополітики, МЗС, Мінінфраструктури, ДФС, Держветфітослужби), Національного банку та НАК "Нафтогаз України".

Під час першої сесії (19 квітня 2016 року) нами було поінформовано учасників засідання про результати реформ в Україні, спрямованих на покращення бізнес-клімату та підвищення інвестиційної привабливості держави, а також про подальші плани щодо реформування торговельного та інвестиційного режимів.

Під час засідання свої заяви виголосили 26 членів СОТ, серед яких були як наші традиційні торговельно-інвестиційні партнери, такі як США, ЄС, Канада, Швейцарія, Норвегія, Австралія, Японія, Російська Федерація, Грузія, Молдова, Індія, Аргентина, Бразилія, Мексика, Туреччина, КНР, так і досить нові й навіть "екзотичні" (хоча від цього не менш перспективні!) країни: Тайвань, Сальвадор, Нігерія, Нова Зеландія, Еквадор, Чорногорія,  Гватемала.

У своїх виступах делегації членів СОТ відзначили внесок України у розвиток багатосторонньої торговельної системи (Україна має один із найліберальніших тарифних режимів серед членів СОТ) і наголосили на позитивних зрушеннях у реформуванні її торговельного і інвестиційного режимів.

Зокрема, наші партнери передусім відзначили досягнення стабілізації макроекономічної ситуації, збалансованості державного бюджету, здійснення заходів, спрямованих на дерегуляцію господарської діяльності, децентралізацію, удосконалення системи державних закупівель і технічного регулювання, реформування банківського та газового секторів і державних підприємств, спрощення митних процедур тощо.

Члени СОТ також привітали ратифікацію Україною Угоди СОТ про спрощення процедур торгівлі, прийняття Протоколу про внесення змін до Угоди ТРІПС та приєднання до Угоди СОТ про державні закупівлі.

Разом з тим члени СОТ звернули увагу на низку проблемних питань, які, на їхню думку, стоять на заваді подальшому розвитку торговельного та інвестиційного співробітництва.

Детальніше про кожну зі сфер – в інфографіці нижче.

 
 
 
 

Огляд у Женеві вже має своє продовження. За результатами звітування на урядовому засіданні прем’єр-міністр дав доручення щодо негайного вирішення цих проблем, враховуючи національні інтереси України. 

Мені як торговому представнику вкрай важлива така позиція Уряду та прем’єр-міністр України. Адже критика СОТ має зробити нас більш зрозумілими для наших партнерів. 

Саме тому огляд у СОТ – це насамперед не критика, а можливість стати більш привабливими для інвесторів та вітчизняного бізнесу. Адже вирішення цих проблем важливе не лише для наших міжнародних партнерів, а й для українського бізнесу та іноземних інвесторів.

В заключній промові в СОТ я зазначила: "Україна змінюється!". І результати Огляду доводять це. Попри критику – а жоден з оглядів не минає без критики – ми довели, що є сумлінним членом Світової організації торгівлі. 

Тепер, коли "міжнародний аудит" пройдено, я вірю, що з таким підходом ми і надалі зможемо утверджувати позитивний імідж України як передбачуваного торговельного партнера та сприяти розвитку українського експорту.

 

Автор: Наталія Микольська,

торговий представник України,
заступник міністра економрозвитку та торгівлі

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.