Російський зять для Трампа: новий підозрюваний у справі про вплив РФ на американські вибори

Середа, 21 лютого 2018, 13:40 — , Український інститут майбутнього
Фото: b.dk

Спеціальний прокурор США Роберт Мюллер, який керує розслідуванням справи щодо ймовірного втручання Росії у хід президентських виборів у листопаді 2016 року, висунув звинувачення проти одного з помічників президента США Дональда Трампа. Зокрема, його підозрюють у брехні під час свідчень перед прокурором.

Чому звинувачення проти однієї людини можуть перевернути всю справу проти Трампа та його команди? Секрет - в особистості підозрюваного.

Йдеться про 33-річного лондонського юриста Алекса ван дер Зваана. Він є громадянином Нідерландів і багато років працював з фірмою Skadden.

Ван дер Зваана звинувачують у тому, що він збрехав федеральним прокурорам про свої зв’язки з відомим в Україні американським політтехнологом Партії регіонів Полом Манафортом. Останній теж перебуває під слідством у США за підозрою у відмиванні коштів і фальсифікації документів.

Алекс ван дер Зваан 

Власне, він проходить у цій справі як співучасник злочинів. За даними прокуратури, юрист причетний до таких гучних справ, як процес над колишнім прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко у 2012 році. Саме Ван дер Зваан допомагав готувати юридичні документи для засудження Тимошенко.

Крім того, він кілька років захищав інтереси екс-президента України Віктора Януковича. А до того - працював з українським бізнесменом Геннадієм Боголюбовим.

Сам юрист вже визнав свою провину за звинуваченням у брехні під присягою. Суд у його справі розпочнеться 3 квітня цього року.

Справа проти Алекса ван дер Зваана – це справжній удар по двох колишніх помічниках президента Трампа, які "вели" його передвиборчу кампанію у 2016 році. Йдеться про того ж таки Пола Манафорта та Ріка Гейтса.

Обидва перебувають під домашнім арештом, але поки що своєї вини не визнавали і відмовлялися йти на угоду зі слідством в обмін на інформацію про зв’язки команди Дональда Трампа з росіянами.

Але процес над молодим лондонським юристом, який є їхнім колишнім помічником і знає чимало таємниць, може змінити ситуацію і зробити обох політтехнологів більш поступливими перед слідчими. Якщо це станеться, прокурор Роберт Мюллер може отримати нові цікаві факти про ймовірне втручання РФ у вибори президента та про деталі української політики часів Віктора Януковича.

Вірогідно, частину інформації американці "зіллють" пресі та можуть активізувати своє розслідування, поступово посилюючи тиск на самого Трампа.

Однак найцікавішим є те, що ця, здавалося б, непримітна справа проти одного з юристів Лондона може серйозно вдарити й по Росії.

Алекс ван дер Зваан – зять одного з найбагатших російських бізнесменів Германа Борисовича Хана.

Він є акціонером "Альфа-Груп" та володіє інвестиційною компанією "L1 Energy". Статки Хана оцінюють у майже 10 млрд доларів. А враховуючи те, що він фігурував у списку російських бізнесменів та олігархів, який опублікували США на початку лютого, він може стати новим об’єктом ретельної уваги з боку американців.

Будучи засновником одного з найбільших банків РФ – "Альфа-Банку", Герман Хан має тісні зв’язки з олігархами, які входять до близького кола президента Володимира Путіна.

У такий спосіб, розпочинаючи розслідування з рядових юристів і помічників, прокуратура США має намір піднятися до самої верхівки по всьому ланцюгу. Посилюючи тиск на помічників Трампа, прокурори прагнуть отримати нову інформацію, щоб відкрити справи проти інших членів команди президента, якщо вони пов’язані з Росією або порушили виборче законодавство.

Крім того, ця справа буде для США інструментом потужного тиску на російських олігархів та інформаційної кампанії проти РФ на зниження їхнього міжнародного іміджу.

До того ж, нові подробиці справи дозволять Вашингтону прискорити процес запровадження санкцій проти росіян. Новий "санкційний список" планують опублікувати або навесні, або восени цього року, залежно від побажань Конгресу США.

А чим більше нових фактів, тим швидше американський парламент почне "наступ" на Росію.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: