Прикордонна суперечка: Вірменія прагне послабити залежність від РФ

Вівторок, 24 липня 2018, 10:43 — ,

Показний спокій, із яким у РФ зустріли зміну уряду у Вірменії (унікальний випадок, коли у Кремлі воліли не звертати увагу, що зміна уряду відбулася внаслідок масових протестів), може дати чималу тріщину.

Конфлікт між країнами може викликати ініціатива Єревана переглянути угоду про статус російських прикордонників. По це у неділю заявив новий міністр оборони Вірменії Давід Тонаян.

"Це не висічені на камені документи – з часом виникають проблеми, які вимагають правових і договірних змін. І це, звичайно, буде зроблено ", - заявив він.

Варто зазначити, що з усіх пострадянських республік РФ охороняє кордони лише Вірменії та Таджикистану. Решта країн вже давно позбавилися від такої сумнівної допомоги. Зокрема, у Грузії російських прикордонників вивели ще наприкінці 90-х – ще за часів пізнього Шеварнадзе.

У Вірменії угода з РФ про "прикордонне співробітництво" була підписана ще у 1992 році. Тоді – у розпал війни за Карабах, залучення російських прикордонників на кордоні з Туреччиною та Іраном дозволило сконцентрувати всі сили на війні з Азербайджаном.

Пройшло більш ніж 25 років. Потреби, внаслідок яких були запрошені російські прикордонники, вже давно стали неактуальними. Втім, поставити питання про такий вихід досі не наважувався жоден уряд.

Як результат – спільне патрулювання кордонів російськими та вірменськими прикордонниками створювало досить дивні ситуації.

Зокрема, для території, що прилягає до зони прикордонного контролю необхідно отримання двох дозволів управління ФСБ РФ у Вірменії. При чому дозволи у ФСБ має просити й уряд! Зокрема, минулого року російські прикордонники не дали уряду країни дозволу на ремонт невеличкої ділянки міждержавної траси Єреван-Горіс-Мегри-Іран.

А на додачу практика спільних патрулювань дає росіянам доступ до повної бази даних з інформацією про транспортні засоби та громадян, які перетнули прикордонні пропускні пункти Вірменії.

Однак ще більш дивним є участь російських прикордонників у головному аеропорту країни. Як результат – прилітаючи в Єреван, ваші документи можуть перевіряти співробітники російського ФСБ.

Останнє у Вірменії вже давно сприймали як приниження. Тож невипадково, що це питання рано чи пізно було поставлено.

При цьому приводом для перегляду угод став неприємний інцидент, який напередодні відбувся у Вірменії, однак за участі російських військових. Біля околиці села Панік військовослужбовці 102 військової бази провели навчання, не попередивши про це місцевих мешканців. Звичайно, що звуки пострілів налякали селян.

Перемога єреванського майдану: чому здалася влада Вірменії та як діятиме Москва

У відповідь прем’єр-міністр Нікол Пашинян назвав такі навчання провокацією та заявив, що винні мають бути покарані.

Показовою стала відповідь керівництва російської бази. Зокрема, відсутність попереднього попередження російські військові пояснили тим… що проводили навчання для підрозділів розвідки. Більш того – вибір саме цього селища було зроблено тому, що "до нього відносилися так, ніби там жили свої".

Варто нагадати, що це далеко не перший скандал із участю російських військових. Найтрагічніший випадок відбувся у 2015 році у Гюмрі, коли російський дезертир вбив сімох мирних мешканців, включаючи двох дітей. Тоді показовою стала відмова РФ передати цю справу на розгляд вірменського суду.

Уряд Пашиняна, який декларує свою принципову відмінність від попередників, вже не мав змоги, як і вони, ігнорувати такі випадки.

Але чи готова нинішня Вірменія до конфлікту з РФ? І чи готова Росія до конфлікту з ледь не останнім союзником?

Перш за все привертає увагу, що вірменський уряд поки не озвучив свої пропозиції щодо зміни угоди по прикордонниках. Більш того, судячи з заяв, може скластися враження, що поправки можуть подати й до угоди про перебування військових.

Останні, до речі, до такого сценарію поставилися досить серйозно, провівши низку піар-заходів. Концерт та пригощання мешканців села Панік, прес-тур для єреванських експертів та журналістів – навряд чи ці заходи планувалися заздалегідь.

Це, а найголовніше – відсутність гучних протестів та звинувачень з боку офіційної Москви, показує – вірогідність компромісу є досить високою. РФ може піти на незначне скорочення, вивівши своїх прикордонників з позицій, які найбільш сильно дратують вірмен. Наприклад, з того самого аеропорту.

Втім, навіть такі поступки навряд чи здатні вирішити глобальну проблему. Адже конфлікти за участю російських військових у Вірменії відбуваються регулярно. А відповідно – уряду Вірменії доведеться знову піднімати це питання.

Росія поки робить гарну міну, всіма силами намагаючись довести, що зміна влади у Вірменії аж ніяк не загрожує її інтересам. Втім, гостра реакція, з якою російські ЗМІ відреагували на візит Пашиняна на саміт НАТО, показує – довго терпіти такі "недружні" кроки там не будуть.

А на додачу – вже у серпні Вірменія візьме участь у навчаннях НАТО Noble Partner 2018, які пройдуть у Грузії. Минулого року вірменський уряд відповів відмовою на пропозицію долучитися до цих навчань. Нескладно здогадатися, як "раді" у Москві таким планам Єревану.

А відповідно - більш актуальним питанням видається не те, буде чи ні гучний конфлікт Вірменії та РФ, а коли він відбудеться: до позачергових парламенських виборів чи вже після них.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.