MasterСard платить за рахунками: що змінить антимонопольне розслідування ЄС

Четвер, 31 січня 2019, 10:55 — , "Ілляшев та Партнери"

Євросоюз оприлюднив чергові підсумки гучного антимонопольного розслідування.

Після Google штрафні санкції були введені щодо MasterСard – компанію оштрафували на 570 млн євро.

Штраф був накладений за порушення ч. 1 ст. 101 Договору про функціонування Європейського Союзу, яка забороняє антиконкурентні практики, що можуть вплинути на торгівлю між країнами-членами ЄС; цьому передувало шестирічне розслідування Єврокомісії.

У чому полягає це порушення і які наслідки воно матиме?

Міжнародна платіжна система MasterСard, що об'єднує понад 22 тисячі фінансових установ в 210 країнах світу, посідає друге місце в межах Європейської економічної зони за обсягами випуску кредитних і дебетових платіжних карт і загальною сумою транзакцій.

У впровадженій MasterСard системі комерційні банки пропонують послуги зі здійснення платежів за товари картами, випущеними під брендами Mastercard і Maestro.

При цьому Mastercard діє як платформа, через яку банки випускають і надають споживачам платіжні карти і забезпечують здійснення операцій з їх допомогою.

При здійсненні покупок як у звичайних магазинах, так і в інтернеті банк відповідного продавця переводить обов'язкову суму міжбанківської комісії банку, що випустив кредитну або дебетову карту. Такі комісії включаються в остаточну ціну, за якою споживачі купують товари.

На початку 2010-х розміри (тарифи) міжбанківської комісії в різних країнах ЄС суттєво відрізнялися. Однак за правилами, встановленими MasterСard, банки-еквайри могли застосовувати лише ставку міжбанківської комісії в країні перебування рітейлера.

Таким чином, протягом двох років (до 9 грудня 2015 року) впроваджена MasterCard система не давала банкам пропонувати рітейлерам, розташованим в інших державах ЄЕЗ, більш низькі тарифи міжбанківських комісій, ніж ті, які діють в країні рітейлера. Рітейлери ж, своєю чергою, включали завищені комісії, вартість яких на них перекладали банки, в ціну товарів і послуг, пропонованих покупцям.

Ще цікавішим є те, що рітейлери включали вартість відповідної комісії в ціну товару не тільки для тих покупців, які використовували платіжні картки для придбання товарів, а й для тих, хто платив готівкою.

Такі дії корпорації були визнані порушенням вимог ст. 101 Договору про функціонування Європейського Союзу, які забороняють укладення угод, що обмежують конкуренцію в рамках єдиного ринку ЄС.

У січні 2019 року розслідування завершилося штрафом для MasterСard у розмірі 570,6 млн євро. Сума штрафу була визначена на підставі Керівництва по штрафах ЄК від 2006 року з урахуванням таких факторів, як сума продажів, що належать до порушень, тяжкості й тривалості самого порушення.

Оскільки MasterCard сумлінно співпрацював з ЄС в процесі розслідування справи, спочатку запланований штраф був знижений на 10%. Усі порушення компанія виправила ще до завершення розслідування.

Втім, окрім необхідності сплати значного штрафу, на MasterСard може чекати й перспектива виплат за приватними позовами.

Право на відшкодування визнається як за фізичними особами, так і за юридичними – споживачами, підприємствами, державними органами – незалежно від наявності прямих договірних відносин з компанією-порушником.

Тобто будь-яка особа або компанія, яка постраждала від антиконкурентних дій MasterСard, у вчиненні яких вона була визнана винною за рішенням ЄК, може подати приватний позов і вимагати стягнення збитків.

При цьому рішення Єврокомісії буде доказом того, що анти конкурентна практика дійсно мала місце і була незаконною. А отже, потерпілим буде дещо простіше доводити в своїх національних судах і стягувати завдані їм збитки.

Теоретично стягнення збитків в межах приватних позовів можливо і для українців.

Однак з точки зору практичної реалізації такої можливості, беручи до уваги організаційну та економічну складову, без організації масового позову отримати реальне відшкодування буде проблематично, оскільки процедура відшкодування збитків у разі порушення правил конкуренції ЄС або законодавства про конкуренцію держави-члена ЄС зазвичай вимагає складного фактичного і економічного аналізу, великих судових витрат, що у випадку подання індивідуальних позовів не буде економічно виправданим.

Поки що в Україні не є поширеною практика подання великих колективних позовів, тому реальне відшкодування збитків окремим українським позивачам видається проблематичним.

Та все ж дещо зміниться і для українців.

За підсумками розслідування MasterСard, а також Visa (кожна окремо) виступили з пропозицією до ЄК, що вони візьмуть на себе зобов'язання, які дозволяють скоротити міжрегіональні міжбанківські комісії (вони не підпадають під регулювання Interchange fee regulation) мінімум на 40%.

Можна припустити, що для споживачів, які використовують для оплати товарів і послуг карти MasterCard, ціни на них трохи зміняться в бік зниження.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: