Єврокомісія звинуватила MasterCard у штучному завищенні комісій за картками

Четвер, 9 липня 2015, 15:52

Єврокомісія направила компанії MasterCard повідомлення про претензії.

Про це повідомляє сайт Єврокомісії.

ЄК заявляє, що правила MasterCard заважають банкам пропонувати рітейлерам, розташованим в іншій державі Європейської економічної зони (ЄЕЗ), нижчі тарифи, ніж ті, які діють у державі.

"В результаті, роздрібні торговці не можуть отримати вигоду з більш низьких зборів, і конкуренція між банками може бути обмежена в порушенні європейських антимонопольних правил", - йдеться в повідомленні.

За твердженням Єврокомісії, MasterCard порушує антимонопольне законодавство ЄС, встановлюючи штучно завищену мінімальну вартість обробки транзакцій з використанням карток MasterCard, випущеними в інших регіонах світу.

Європейські споживачі і підприємства здійснюють понад 40% безготівкових платежів на рік з використанням платіжних карт.

Єврокомісія пояснила, що кожен раз, коли споживач використовує платіжну картку в магазині або в Інтернеті, банк рітейлера ("банк-еквайєр") сплачує внесок під назвою "міжбанківська комісія" в банк власника карти ("банк-емітент").

"Банк-еквайєр перекладає міжбанківську комісію на продавця, який включає її в кінцеву ціну продукції або послуг. Міжбанківська комісія, таким чином перекладається на всіх споживачів, навіть для тих, хто не використовує карти і платить готівкою", - зазначили в ЄК.

Якщо Єврокомісія надасть вагомі докази порушень, Євросоюз може оштрафувати компанію в розмірі до 10% річної виручки, що склала в 2014 році $9,5 млрд.

У 2014 році ЄК закрила аналогічне розслідування відносно Visa Europe після того, як компанія пішла на поступки, запропонувавши знизити ряд комісій за операції з дебетовими і кредитними картками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.