Іван Волєш: "Ми не наполягаємо на участі Фірташа в платформі асоціації з ЄС"

Понеділок, 22 грудня 2014, 08:39 — Сергій Сидоренко, Європейська правда

Платформа громадянського суспільства Україна-ЄС (ПГС) - один з п'яти двосторонніх органів, запровадження яких передбачено Угодою про асоціацію (УА). Її завдання - створити механізм консультацій держави з громадськими організаціями.

На початку листопада, коли стартувало тимчасове застосування УА, українська частина ПГС стала першим органом, сформованим у рамках асоціації.

Але несподівано виникли проблеми. Учасник ПГС з боку ЄС, Європейський економічний і соціальний комітет (Екосок), оголосив, що не визнає результати виборів, проведених українською стороною.

Ситуація ускладнилася тим, що у листах, направлених до Києва європейськими колегами, містилися вимоги надати квоту в ПГС організаціям зі статусом "соціального партнера" - Федерації роботодавців України (ФРУ, очолювана Дмитром Фірташем), а також Федерації профспілок України (ФПУ).

"Європейська правда" вже публікувала думку українських експертів про конфлікт, що зароджується.

Тепер ми надаємо слово європейській стороні. Іван Волєш - член Екосока, відповідальний за український напрямок.

В інтерв'ю "Європейській правді" він визнав проблему і не виключив, що роботу органу асоціації буде заблоковано, якщо українська сторона не піде на поступки.

Разом з тим Волеш запевнив, що його комітет не наполягає на участі в ПГС Фірташа і його соратників і готовий сприйняти варіант, за якого квоту роботодавців у складі Платформи заповнять інші бізнес-об'єднання, приміром, European Business Association (EBA).

* * * * *

– Як ви вважаєте, коли буде створена Платформа громадянського суспільства між Україною та ЄС?

– Впевнений, що це станеться у першій половині 2015 року. Те, що відбувається зараз - питання нерозуміння нашими українськими колегами того, що таке громадянське суспільство в його європейській версії.

Ця проблема, до речі, виникає не тільки з українськими колегами, а й з іншими країнами. Європейський підхід до громадянського суспільства набагато ширший, ніж це прийнято за межами ЄС.

ЄС включає в громадянське суспільство організації роботодавців, профспілки, а також так званий "третій сектор", куди належать не тільки НГО, але й безліч інших організацій - наприклад, об'єднання фермерів, жіночі, молодіжні організації тощо.

– Тим не менш, Угода про асоціацію дає українській стороні право утворити свою частину ПГС. Вона була створена, відбулися відкриті вибори, але тепер Екосок не визнає їхніх результатів.

– Справа в тому, що ви не зовсім коректно розумієте Угоду про асоціацію.

Ті, хто готував договір, припускали, що українська частина Платформи стане відображенням європейської, а у вас до неї  увійшли в основному представники НГО. Було б досить дивно, якби українська і європейська частини Платформи настільки відрізнялися.

– Стривайте, я розмовляв з українськими переговірниками щодо тексту УА. Вони кажуть, що не мали на увазі необхідність створення в Україні аналога Екосока. До того ж, в українській частині Платформи вже зараз є і профспілки, і роботодавці.

– Їхнє представництво є недостатнім, і українські профспілки скаржаться на це!

Я багато разів обговорював з українськими колегами ці суперечності.

Вони підкреслюють, що просто не вірять українським організаціям роботодавців та профспілок, тому що останні пов'язані з урядом, а перші включають олігархів, які втратили репутацію.

Думка українських НГО про ці групи є дуже скептичною, тому вони виступають проти пропорційного представництва.

– До речі, в тексті Угоди про асоціацію немає жодного слова про пропорційний принцип, на якому ви наполягаєте.

– Чіткої норми немає. Тому ми говоримо, що готові до гнучкості і не наполягаємо на абсолютному, жорстко зафіксованому представництві роботодавців і профспілок. Але їхнє представництво має бути достатнім, щоб українська частина ПГС представляла всі сектори громадянського суспільства, а не лише аналітичні центри.

– Хто належить до так званих "соціальних партнерів", кого ви хотіли б побачити в першій групі?

– Це Федерація роботодавців України. Її представники нещодавно були у нас з візитом і говорили про готовність брати активнішу участь у роботі ПГС.

– Але вам напевно відомо, яке ставлення в Україні до голови ФРУ Дмитра Фірташа. Тому багато хто сприймає політику Екосока як спробу ввести людей Фірташа до складу одного з органів асоціації. Вас це не бентежить?

– Ми не змушуємо вас вводити до складу Платформи Фірташа або тих людей, які є політично неприйнятними. Не треба зациклюватися на одній персоні. Вам потрібно вибрати прийнятні для всіх імена.

Ми розуміємо, що це складний процес, але той аргумент, що деякі люди були причетні до незаконних дій, не може бути використаний як виправдання для відмови або зниження представництва всієї організації (ФРУ).

В моїй країні, в Чехії, теж були випадки, коли люди, що очолювали такі організації, опинялися на лаві підсудних. Що ж, тоді організація обирала нового керівника.

– Але ж ідеться не про одну людину, а про організацію, яку він створив і до керівництва якої входять виключно його люди. А оскільки Екосок в діалозі з Україною наполягає на включенні до ПГС лише "соціальних партнерів", іншого вибору немає, бо ФРУ - єдина організація з таким статусом в Україні. Навіть такі об'єднання, як EBA і American chamber of commerce (AmCham), не підходять за цим критерієм.

–  Ми не будемо вказувати Україні, кого вам варто обрати в якості роботодавців у складі ПГС. Це рішення залишається за вами.

Ми не наполягаємо на участі Фірташа в роботі Платформи.

Концепція соціального партнерства - це окрема тема, вона відокремлена від тематики створення Платформи. Так, у соціальних партнерів є особливий статус в договорах ЄС, але Екосок не обмежується лише роботою з такими організаціями.

Приміром, я представляю чеську торгово-промислову палату, яка не є соціальним партнером. Тим не менш, вона вважається організацією роботодавців у складі Екосок.

Наскільки мені відомо, в Україні близько 12 різних організацій роботодавців. Ми співпрацюємо в тому числі з EBA і AmCham. І вам вирішувати, хто з них більш проєвропейський, хто прихильніший до ідеї трансформації України в європейську демократичну державу.

Ми навіть припускаємо, що на початку роботи ПГС не буде можливості досягти чіткого балансу між групами громадянського суспільства. Але нинішня ситуація, коли до Платформи увійшов лише один представник від роботодавців і один від профспілок (з 15 членів ПГС), точно неприйнятна.

– Ви згадали, що готові до перехідного періоду. Яким він може бути?

– Ми чекаємо пропозицій України про те, як вони мають намір досягти збалансованого представництва (роботодавців і профспілок у складі ПГС).

Але одразу попереджаю - пропозиції про те, що такий баланс буде досягнуто за кілька років, не є конструктивними. Треба набагато швидше.

Я, до речі, ще 5 років тому попереджав колег з українських НГО: прийде час - і вам доведеться створювати Платформу за участю двох інших груп. Але українські партнери не сприймали це всерйоз і говорили, що такі об'єднання з бізнесом і профспілками для них неприйнятні.

Нам говорили, що бізнес - брудний і корумпований, а профспілки пов'язані з урядом. А час минав.

Я не вважаю за можливе знову чекати кілька років.

– З того, що ви розповіли, складається враження, що сторони зайшли в глухий кут. Ви вимагаєте пропорційного представництва, наполягаючи на європейському досвіді. Члени новоствореної української частини ПГС резонно заперечують, що в УА немає такої норми. На чому ґрунтується ваш оптимізм про те, що Платформа запрацює найближчими місяцями?

– Ви ж в Україні говорите, що зробили європейський вибір. Отже, повинні приймати наші принципи і підходи. Це не той випадок, коли можна приймати лише те, що вам подобається.

В преамбулі Угоди про асоціацію кажуть, що ви приймаєте європейські цінності, тобто ви взяли на себе таке зобов'язання. Тому ми чекаємо, що українська частина Платформи прийде до тих принципів, про які ми говоримо.

– Слухайте, ну це ж маніпуляція! Пропорційне представництво роботодавців і профспілок не входить до європейських цінностей! Те, про що ви говорите - це не "цінності", а внутрішнє законодавство Євросоюзу, якого повинні дотримуватися члени ЄС. А Україна не має навіть формальної перспективи членства.

– Але якщо ви хочете бути демократичною країною, то ви повинні брати до уваги думку і профспілок, і спілок роботодавців.

– Я повернуся до питання, яке задавав раніше - звідки у вас оптимізм, що Платформа буде створена найближчим часом? Поки що ситуація схожа на глухий кут.

Ви висуваєте до української частини ПГС ті вимоги, з якими ваші українські колеги, схоже, не згодні. І ви не готові дати навіть кілька років для трансформації українського громадянського суспільства.

– Що ж,

якщо не буде готовності українських партнерів до більш реалістичного і гнучкого підходу, тоді Платформа громадянського суспільства не буде створена.

Ми готові чекати скільки завгодно, поки не буде необхідних умов.

– Чи готові ви до гнучкості зі свого боку?

– Наша гнучкість у тому, що ми вже не наполягаємо на жорстких квотах для працедавців і профспілок. У вас 15 членів ПГС; нехай не буде 5:5:5. Ми згодні, щоб спочатку співвідношення було дещо іншим.

Але навіть у цьому випадку третя група - українські НГО - не повинна отримати більше половини голосів у складі Платформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.