Тристоронні консультації ЄС-РФ-Україна можуть відбутися в першій половині липня - джерело

П'ятниця, 20 червня 2014, 14:26

Консультації на політичному рівні між Росією, Україною та Єврокомісією можуть відбутися на початку липня, заявив журналістам високопоставлений представник ЄС на умовах анонімності в Брюсселі в п'ятницю, 20 липня, повідомляє Інтерфакс.

Він повідомив, що Єврокомісія запросила міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва і його українського колегу Павла Шеремету провести в першій половині липня в Брюсселі переговори про дію Угоди про асоціацію та вільну торгівлю ЄС-Україна.

"Ми запросили міністрів у Брюссель у першій половині липня. Тепер ми очікуємо від них відповіді", - сказав співрозмовник ЗМІ.

У Брюсселі оголошено, що ЄС підпише з Україною економічну частину Угоди про асоціацію на саміті ЄС 27 червня. Як раніше пояснював офіційний представник Єврокомісії, переговори про Угоду як таку велися на двосторонній основі. Тепер мова йде про дію цієї угоди у зв'язку з тим, що вона включає зону вільної торгівлі. У ЄС, за словами представника ЄК, не бачать протиріч між зонами вільної торгівлі ЄС-Україна та ЄС-СНД і намагаються це пояснювати російським партнерам.

Російська сторона пропонувала провести цю зустріч до підписання Угоди про асоціацію, тепер вона відбудеться постфактум.

Інформоване європейське джерело підтвердило "Інтерфаксу", що член Єврокомісії з торгівлі Карел де Гюхт "готовий провести тристоронню міністерську зустріч, і зараз ця зустріч готується, вона відбудеться на початку липня".

За його словами, Єврокомісія спочатку заявляла про готовність проводити двосторонні консультації з Москвою щодо реалізації Угоди про асоціацію з Україною, однак за пропозицією української сторони Брюссель також погодився на проведення тристоронніх політичних консультацій.

"Єдине, що може мати негативний короткостроковий ефект для торгівлі з Росією - це закладені в угоді вимоги про гармонізацію регуляторного законодавства", - пояснив співрозмовник агентства.

При цьому він додав, що у разі потреби, Україна може просити ЄС про продовження окремих перехідних періодів з гармонізації регуляторного законодавства для зменшення негативних ефектів.

Він висловив переконання, що угода про асоціацію ЄС-Україна є "в довгостроковій перспективі в інтересах Росії"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.