Українські дипломати проти тристоронніх переговорів щодо Угоди про асоціацію

П'ятниця, 20 червня 2014, 10:45

До підписання Угоди про асоціацію не можна проводити жодних тристоронніх консультацій з Росією, переконаний посол України при ЄС, Костянтин Єлісєєв.

Про це він повідомив у інтерв’ю кореспонденту ЄвроПравди.

"Я вважаю, що жодних тристоронніх консультацій не можна проводити до підписання угоди. Це – базова позиція". – заявив Єлісєєв.

Крім того, він додав, що якщо такі переговори і матимуть місце, вони повинні вестися виключно щодо імплементації угоди, а не про перегляд її положень.

Єлісєєв зауважив, що практика тристоронніх переговорів може стати небезпечних прецедентом. Оскільки угода про асоціацію – це двостороння угода, в неї не повинна втручатися третя сторона.

Для більшої наглядності посол навів приклад трансатлантичної угоди про вільну торгівлю між США і ЄС: "…коли вона буде укладена, будь-яка "країна Ікс" зможе поставити питання про аналогічні консультації (з ЄС та США). І таких консультацій буде безліч!"

Саме тому у даній ситуації Єлісєєв припускає лише можливість роз’яснення суті угоди в двосторонньому форматі ЄС-Росія, який вже започаткований.

"Наскільки мені відомо, на цих переговорах ЄС дуже чітко пояснив, що УА не шкодить економіці Росії – навпаки, вона створює тло для її розвитку". – зауважив посол.

Єлісєєв висловив занепокоєння тим, що тристоронні консультації можуть бути політизовані російською стороною і використані для дискредитування тексту Угоди.

Читайте інтерв’ю Костянтина Єлісєєва повністю на ЄвроПравді

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.