Ініціатором тристоронніх консультацій щодо УА з ЄС була Росія, а не Україна – МЗС

Четвер, 26 червня 2014, 13:46

Перший заступник міністра закордонних справ Наталія Галібаренко спростовує заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що Україна стала ініціатором проведення тристоронніх консультацій, які мають відбутися після підписання економічної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Як передає УНІАН, про це вона заявила на прес-конференції.

"Я звертаю вашу увагу на те, що Україна погодилася на цю пропозицію і на те, що ця пропозиція надійшла не від нас, хоча про це стверджував міністр закордонних справ Росії. Пропозиція надійшла від Російської Федерації", - сказала Галібаренко.

Також вона зазначила, що консультації відбудуться 11 липня, і підкреслила, що Україні не потрібні консультації заради консультацій.

За словами Наталії Галібаренко, українська сторона згодна вести лише предметний діалог.

"Мають бути конкретні запитання, конкретні занепокоєння, і ми фактологічно і предметно дамо на них відповіді. Ми не обмежуємося якимось політичним тренінгом, а предметно говоримо, що кого турбує", - наголосила вона.

Також перший заступник міністра підкреслила, що на цих консультаціях не може йтися про внесення змін до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Нагадаємо, що економічна частина Угоди, що передбачає створення зони вільної торгівлі, буде підписана 27 червня в Брюсселі за участі президента України Петра Порошенка.

Москва раніше заявляла, що буде змушена закривати свій ринок з Україною, аби не допустити неконтрольованого напливу до РФ європейських товарів, які можуть потрапляти через українську територію завдяки дії цієї угоди.

Наразі ЄС та РФ проводять двосторонні консультації щодо Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

25 червня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова провести публічні консультації щодо імплементації пунктів угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, щоб зняти всі упередження з цього питання для російської сторони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.