ЄБРР просить Україну не поспішати зі зміною тарифів щодо альтернативної енергетики

П'ятниця, 27 червня 2014, 13:07

Європейський банк реконструкції та розвитку просить Кабінет міністрів України не поспішати зі зміною тарифної політики щодо альтернативної енергетики.

Як передає УНІАН, про це в інтерв'ю журналістам сказав старший менеджер департаменту енергоефективності ЄБРР Сергій Масліченко.

"Нещодавно вийшло розпорядження Кабінету міністрів із приводу зниження тарифу для сонячної енергетики. Це, природно, надсилає дуже негативний сигнал для всіх інвесторів, і зокрема для нас. Хочу попросити уряд не робити таких різких змін у регуляторному середовищі. Це не сприяє залученню інвестицій, особливо західних, у сектор відновлюваної енергетики", - сказав він.

За словами Масліченка, закон про "зелений тариф" діє всього 5 років, і лише зараз почав показувати результати.

"Там можуть бути питання до окремих девелоперів. Це потрібно розбиратися у конкретних випадках. У жодному випадку не можна змінювати регуляторне поле для всіх проектів, тому що це підриває всю економіку проектів і знижує довіру як із боку інвестора, так і з боку фінансуючих організацій", - підкреслив він.

Зараз тариф на електроенергію, вироблювану сонячними електростанціями, становить понад 5 грн за 1 кВт/год.

Кабінет міністрів, із метою зниження тарифного навантаження на кінцевого споживача електричної енергії, 18 червня 2014 року  рекомендував Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики,  знизити "зелений" тариф для сонячних електростанцій шляхом зниження пікового коефіцієнта в 1,8 раза.

Раніше Міністерство енергетики та вугільної промисловості України підготувало зміни до законодавства з метою зменшення "необгрунтованого" субсидування об'єктів сонячної енергетики, велика частина яких в Україні належить екс-главі Адміністрації президента Андрію Клюєву.

Сонячні електростанції (СЕС) у 2012 році збільшили відпуск електроенергії в мережу в 11 разів порівняно з 2011 роком – із 30,1 млн кВт/год. до 333,6 млн кВт/год. Такий різкий ривок у розвитку цього виду генерації ЗМІ пов'язують із діяльністю компанії Active Solar, підконтрольної одному з найближчих соратників екс-президента Віктора Януковича Андрію Клюєву.

Згідно з рейтингом, опублікованим у грудні 2012 року інформаційним агентством Wiki-Solar, компанія Activ Solar займає 4-е місце в світі серед найбільших девелоперів сонячних електростанцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: