ЄБРР збільшив програму фінансування альтернативної енергетики України – до 140 млн євро

П'ятниця, 27 червня 2014, 12:46

Європейський банк реконструкції та розвитку вдвічі збільшив обсяги фінансування програми реалізації проектів альтернативної енергетики в Україні (USELF) - до 140 млн євро.

Як передає УНІАН, про це в інтерв'ю журналістам заявила провідний банкір департаменту електроенергетики ЄБРР Ольга Єрьоміна.

"Коли ми готували першу фазу, в рамках якої було виділено 50 млн євро фінансування банку і 20 млн євро від Фонду чистих технологій, це був пробний етап. Оскільки був досягнутий успіх у реалізації першого етапу … було ухвалено рішення радою директорів ЄБРР на початку 2014 року продовжити цю програму й збільшити обсяг фінансування, в рамках USELF, також на 70 млн євро. 50 млн – це фінансування ЄБРР, і 20 млн – це фінансування Фонду", - сказала Єрьоміна.

Менеджер проекту USELF Ральф Вальтер повідомив, що всього за час проекту було отримано 108 заявок, із яких розглянули поки 33, і 7 проектів уже отримали фінансування.

За словами старшого менеджера департаменту енергоефективності ЄБРР Сергія Масліченка, банк забезпечує фінансування 60% від вартості проекту.

"Спочатку інвестор витрачає свої гроші - це 40%. Потім решту 60% забезпечує ЄБРР", - сказав Масліченко.

Водночас, відповідаючи на запитання про розмір процентної ставки за кредитом, банкір зазначив: "У нас немає стандартної процентної ставки як в українських комерційних банках. Все залежить від ризиків проекту, і хто є інвестором проекту".

"Метою ЄБРР не є субсидування процентної ставки, ми не даємо нижче ринкових. Процентні ставки – це комерційна таємниця за кожним проектом", - додав Масліченко.

ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 січня 2013 року банк узяв на себе зобов'язання з надання понад 8,2 млрд євро (10,7 млрд дол.) у рамках 318 проектів в Україні. Одним із найбільших енергетичних проектів банку в Україні є надання кредиту обсягом 300 млн євро за проектом "Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій".

ЄБРР у 2010 році оголосив про початок Програми фінансування альтернативної енергетики (USELF) обсягом 50 млн євро, метою якої є надання фінансування місцевим приватним підприємствам для інвестицій у проекти відновлюваної енергетики (мала гідроенергетика, вітроенергетика, сонячна енергетика, використання біомаси й біогазу) в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: