Експорт з Польщі до України впав на 18,7% в першому кварталі поточного року

Вівторок, 3 червня 2014, 11:03

Як повідомив віце-премєр польського уряду Януш Пехочинський Польща в першому кварталі поточного року скоротила експорт товарів до України на 18,7%. Причина падіння експорту віце-премєр Польщі вбачає в девальвації гривні, яка в березні впала до американського долара майже до 12 гривня з 8 грн у 2009-2013 роках, та сповільнення економічного зростання, повідомляє агенство РАР з посиланням на віце-прем`єра польського уряду Януша Пехочинського.

"Сповільнення польського експорту до Росії й України є результатом негативних тенденцій у російській і українській економіках. Особливо істотний вплив на результати польського експорту до цих країн має знецінення рубля і гривні, що спостерігається з початку року. Крім того, негативні тенденції посилюють побоювання польських підприємців через можливий розвиток українсько-російської кризи", - зазначає агентство з посиланням на очолюване Пехочинським міністерство економіки.

За даними міністерства, на українському ринку працює 12 тис. польських компаній, а в Росії, яка є для Польщі другим найбільшим ринком збуту товарів після Євросоюзу, - 9 тис. компаній.
"Наші підприємці вже краще себе почувають після першого шоку на російському ринку. Звичайно, ціною нижчої маржі. Але дуже важливо не дати себе видавити з цих ринків дешевшими продуктами з інших ринків", - зазначив віце-прем`єр.

Віце-прем’єр Польщі також повідомив, що падіння польського експорту до України виявилося значнішим, ніж до Росії, де зниження становить близько 5%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.